Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Programserie

Rädd för ryssen?

21 jul , 2011, 06.30 Malin Slotte

 

Anna Laine har gjort tre säsongen av Kamrat-serien, programmet som lyfter upp fördomarna kring våra grannländer på bordet. Den första säsongen om Ryssland från 2007 repriseras nu i rask takt varje vardag med start i kväll, för att sedan följas av repriser av Kamrat-serierna om Sverige (från 2008) och Estland (från 2009).

Programserien om Ryssland tar upp tio fördomar mot ryskt, ryssar och Ryssland. De är att ryssar är farliga, ryska kvinnor klär sig som prostituerade, Ryssland stinker, musiken är bara balalajka, rysk mat är äcklig och att rysk litteratur är tråkig.

Intentionen är med andra ord att genom tillspetsning avdramatisera en mellanfolklig relation som infekterats av historien. Det finns förstås en liten risk att föråldrade uppfattningar snarare återupplivas än försvinner. Eller så får man bara fler punkter på listan över saker att ha fördomar om.

Ämnena behandlas med lätthet och frejdig rättframhet, och programmet innehåller intressanta fakta. Kulturella jämförelser och undersökning av hur andra beter sig fascinerar ju alltid.

Ryssland är ett land som är så nära, men ändå så annorlunda, slår det en när man ser den här programserien som helt är inspelad i Ryssland.

Programserien Kamrat repriseras i TV1 från och med i kväll torsdag kl. 18.30.

, , , , , , , , ,

En kommentar

  1. basajev skriver:

    en hallå, vad sjutton är kommentaren borttagen? vill ni inte skaffa er möjlighet att fatta ironi?

Kommenteringen är stängd.