Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Porträtt av en 30-årskris

22 jul , 2011, 09.40 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Trettioårskrisen, om den handlar österrikaren Marko Doringers anspråksfullt långa dokumentär Mein halbes Leben från 2008. Om att vara trettio och inte ha uppnått det man tycker man borde: fast jobb och familj.

Marko Doringer dissar sig själv och åker hem till Oberösterreich för att ta reda på hur hans jämnåriga vänner lever. Detta jämförs med hur hans föräldrageneration tacklat livet; i den hade många uppnått det de skulle – det vill säga fast jobb och familj– innan de fyllt trettio.

Det handlar om prioriteringar, vad som är viktigt i livet. Ekonomisk trygghet och fortplantning, eller frihet och självförverkligande? När är man lyckad, lycklig?

Tankarna går till en annan dokumentär som gjordes samma år som Doringers: Chris Waitts A Complete History of My Sexual Failures som nyligen visades i Sub. De har i det stora hela samma uppbyggnad: jag är en loser, jag är en loser, jag är en loser – men så träffade jag en kvinna vilket ju bevisar att jag ändå är värd att älska. Skillnaden ligger främst i att Waitts dokumentär är en komedi, medan Doringers utger sig för att vara en tragedi.

Dokumentären Halva livet sänds i FST5 i kväll fredag kl. 21.40. Programmet är en repris från 2009.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.