Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Kvinna 50+

25 jul , 2011, 09.50 Malin Slotte

 

Om att vara femtioårig kvinna handlar Mikaela Weurlanders dokumentär Hej, Kvinna! i repris från 2009.

För att få kontakt med kvinnor satte hon in en annons i tidningen, fick trettio svar och valde ut åtta. Möjligen blev det ett ganska homogent medelklassurval, men det är onekligen en rik intervjudokumentär som lyfter fram många aspekter av att vara kvinna i den här åldern.

Det handlar om hur man uppfattar att omgivningen ser på en, och om hur man ser på sig själv och sin kropp. Några upplever att de inte tas på allvar som femtioårig kvinna, vilket gör en lite förvånad. Är inte det den unga kvinnans problem?

Det handlar om menopausen och att vårda och förlora sina gamla föräldrar, skilsmässa, ensamhet, men också om män, hopp och kärlek.

Det handlar om hur fort tiden går, om att livet inte alltid blir som man tänkt sig. Men det hör livet till, konstaterar dokumentärens kanske intressantaste bekantskap Pepita Laine, och den inställningen kan sägas sammanfatta dokumentären.

Det finns positiva saker med att bli äldre. Kvinnorna verkar överens om att de som femtioåringar slutat vara till lags, och inte upplever samma press på sig att vara snälla och duktiga. De vågar säga ifrån.

Greppet är intimt och poetiskt. Kameran gör närstudier av ansikten och hud, gulnande löv, fokuserar på detaljer snarare än helheter.

Dokumentären Hej, kvinna! sänds i FST5 i kväll kl. 21.50.

, , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Inga Lunda skriver:

    ”Några upplever att de inte tas på allvar som femtioårig kvinna, vilket gör en lite förvånad. Är inte det den unga kvinnans problem?”
    Har du aldrig lagt märke till allt tantande som kvinnor från ca 45+ utsätts för? Och nej, tant är inget positivt ord. Allt som har förstavelsen ”tant” är negativt menat. Unga kvinnor som börjar på en arbetsplats har ofta en mycket nervärderande inställning till sina äldre arbetskamrater: En kvinna i ”fel” ålder som skött ett jobb i 20-30 år får plötsligt veta hur fel hon gör och hur litet hon egentligen vet om sitt arbete osv. Män avfärdar gärna kvinnors obekväma åsikter med tantande, det måste du ha märkt.

  2. Malin Slotte skriver:

    Jo, du har definitivt en poäng.

Kommenteringen är stängd.