Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Underhållning

Vad är juntti?

31 jul , 2011, 09.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Det finns ingen bra svensk synonym till det finska ordet juntti. Det svenska lantis är lite för svagt, och engelskans hillbilly känns igen lite för kraftigt. Junttighet är emellertid det centrala begreppet i den första delen av den nya säsongen av Iiro irti! som startar i Yle Teema strax efter att den förra säsongen repriserats klar.

Programledare är pianisten Iiro Rantala och i kvällens avsnitt följer han med och kompar juntdiscokungen Frederik på en spelning i junttarnas förlovade Lappland.

Junttighet är ju egentligen ett riktigt intressant fenomen att undersöka när man tänker efter, men Rantala torpederar varje ansats att utvinna något vettigt och intressant ur ämnet. Det hela vrids till humor – junttihumor om man så vill – och Iiro Rantala är nog inte på långt när en lika skicklig komiker som musiker.

Intervjun med ”Reterik” i turnébussen är i genren mysig och ofarlig – kanske tål inte artistens machoimage och sannfinländska sympatier att man skrapar på ytan; kanske är just detta junttighetens obekväma kärna?

Mest behållning har man av musiken på slutet, stridsropsdiscohits som Volga, Tsingis Khan och Titanic. Det svänger!

Släpp Iiro lös! sänds i Yle Teema i kväll söndag kl. 21.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.