Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie,Fängelseserie

Våld, droger, död

5 aug , 2011, 11.50 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Många tv-serier har kallats tidernas bästa, och en av dem är ofrånkomligt Oz, fängelsedramat som HBO producerade i sex säsonger åren 1997 till 2003 och som nu Fyran repriserar från start.

Serien utspelar sig på en experimentavdelning på ett högsäkerhetsfängelse där tanken är att rehabilitera fångarna bland annat genom utbildning. Samtidigt är fångarna högbevakade.

Internerna representerar olika etniska grupperingar som håller ihop i gäng. En rullstolsbunden fånge fungerar som övergripande berättare.

Det här är definitivt inte en serie för alla, så mörk och brutal är den. Mer oförskönat har väl knappast fängelselivet skildrats, åtminstone inte i en tv-serie. Till vardagen hör våld, droger och sexuella övergrepp. Karaktärerna dör på löpande band, och det är följaktligen en lång rad rollfigurer som introduceras för att sedan avrättas under seriens gång.

Magstarkt absolut, men definitivt mer än simpel våldsunderhållning. Med skärpa mejslas fram en värld som fungerar enligt sina egna moraliska lagar. Tom Fontana heter seriens skapare som också skrev manus till de flesta av de 56 avsnitten.

Oz repriseras i Fyran fredagar kl. 23.50, repris torsdagar kl. 1.20. Åldersgräns 15.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.