Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Tv på 80-talet

10 aug , 2011, 09.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

1984 debuterade den då 17-åriga Anna-Leena Härkönen med romanen Häräntappoase. Berättelsen om stadspojken som tillbringade sommaren hos sina släktingar på landet blev en av åttiotalets mest lästa böcker i Finland. Fem år senare gjorde manusförfattaren Merja Turunen och regissören Jussi Niilekselä en femdelad dramaserie på den.

Serien visas nu i repris, nerklippt till tre avsnitt. Huvudrollerna som Alpo och Kerttu spelades av Santeri Kinnunen och Outi Alanen, som båda redan då hunnit skaffa sig erfarenhet i branschen.

Hur har då det som år 1989 fick en Telvis för bästa tv-program klarat tidens tand? Det diplomatiska svaret är att mycket hänt med tv-berättandet sedan serien gjordes.

I dag framstår detta i mycket som amatörmässig buskisteater: berättargreppet är klumpigt och omständligt med en klippning som är rent usel. När man inte klarar av att få fram saker i bild använder man sig av uppläsningar ur boken.

Replikerna är visserligen fortfarande mustiga och slagkraftiga, men man ska nog ha en relation till boken eller serien för att få ut ett nostalgivärde.

Tjurdödarvapnet sänds i TV2 i kväll onsdag kl. 21.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.