Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Att ångra sitt könsbyte

14 aug , 2011, 12.10 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Ångrarna är egentligen inte en dokumentär. Regissören Marcus Lindeens film från 2010 bygger på hans pjäs Ångrarna som visats på Stockholms stadsteater och i SVT2. Pjäsen i sin tur bygger på två verkliga personers livsberättelser: Mikael Johanssons och Orlando Fagins, som föddes som män, opererade om sig till kvinnor – och ångrade sig.

I den film som visas i repris i kväll är det männen själva som ses i rollerna. Om Mikael och Orlando gått cirkeln runt när det gäller kön, kan man alltså säga att kvällens film gjort något liknande i genrehänseende. Så egentligen är detta en dokumentär, även om metoderna att göra den inte varit det.

Åtminstone ger denna film, som i oktober belönades med Prix Europa som bästa tv-dokumentär, ett mycket dokumentärt och äkta intryck. De två personerna sitter i en mörk filmstudio och samtalar om sina liv, ett möte som blir både intimt och laddat. De delar ångern över sitt könsbyte; personlighetsmässigt är de varandras motsatser.

Det är stora frågor filmen öppnar sig mot: könsidentitet, och insikten att vissa val är oåterkalleliga.

Ångrarna sänds i SVT2 och SVT World natten till tisdagen kl. 00.10.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.