Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Okategoriserad

Bluff och äkthet

23 aug , 2011, 05.40 Malin Slotte

 

Erland Josephson, född 1923, hör till de stora svenska skådespelarna som samarbetet med de största regissörerna i branschen. Främst är han kanske förknippad med Ingmar Bergman, som flitigt använde sig av Josephson i sina filmer och pjäser. Andrej Tarkovskij och Peter Brook är övriga regissörer Josephson förknippas med. Han har arbetat ett halvsekel på nationalscenen Dramaten – varav nio år som teaterchef.

Ulf Peter Halbergs och Torben Skjödt Jensens personporträtt Spelar du ikväll? är från 2006. Trots sina då 83 år är Josephson hur vital som helst intellektuellt sett, även om hans kropp drabbats av Parkinson.

Det här är inget ett traditionellt personporträtt som betar av huvudpersonens liv och karriär med start i barndomen, utan snarare en essäfilm som presenterar Josephsons samlade visdom och erfarenhet efter sina många år i yrket. Ett yrke han som självlärd för övrigt inte har någon formell utbildning till.

Han filosoferar kring skådespeleriets mångfacetterade konst, men resonerar också kring världsdramatikens stora namn, som Shakespeare, Tjechov, Ibsen, Beckett och Strindberg. Ofta gör han jämförelser av olika slag: mellan olika dramatiker, mellan Bergmans och Tarkovskijs olika sätt att förhålla sig till skådespelaren. Ja, man kunde säga att det här är ett program om skådespelarhantverkets intellektuella teori.

Det drygt sjuttio minuter långa programmet innehåller långa dramatiserade sekvenser där Josephson spelar mot Lena Endre, Maria Bonnevie och Stina Ekblad. Just i de här scenerna prövas tittarens förmåga att hänga med. Det är inte alltid lätt att begripa vad som är verklighet och vad som är fiktion, eller att ens förstå poängen med att just dessa avsnitt spelas upp. Förmodligen är det avsiktligt och hör samman med de teman som Josephson brottas med i programmet: bluff och äkthet.

Spelar du ikväll? repriseras i Yle Teema i dag tisdag kl. 17.40.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.