Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Ungdomsserie

En höjdpunkt i finlandssvensk tv-dramatik

26 aug , 2011, 11.25 Malin Slotte

 

Långfilmsaktuella Ulrika Bengts fristående femdelade ungdomsserie fling (Talking Heads 2004) hör till de absoluta höjdpunkterna inom den finlandssvenska tv-dramatiken, inte minst visuellt. Av ursprungligen fem filmer repriserar FST5 två: i kväll Soffan och i morgon på kanalens tioårsjubileum Liljan.

Finlandssvenskt tv-dramaproduktioner satsar ofta tryggt i stället för att söka nya väger: det har varit mycket kriminalserier eller dramatiseringar av kända författarnamn. I fling är det däremot unga vuxna som själva gestaltat sin verklighet; en grupp bestående av Alma Pöysti, Ia Henriksson, Amanda Löfman, Elmer Bäck, Jakob Öhrman, Sophia Karlsson, Viktor Idman, Mikael Juselius och Matilda Gyllenberg skrev manus under Ulrika Bengts handledning. Dialogen improviserades fram under improvisationsövningar.

Handlingen i serien utspelar sig i Storhelsingfors. Soffan handlar om ett ungt par som flyttar ihop. Deras förhållande pendlar mellan intim kokongkärlek och en kamp för ett eget utrymme. Soffan har sänts tidigare i FST5 år 2004 och 2009.

fling: Soffan sänds i FST5 i kväll fredag kl. 23.25.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.