Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kulturprogram

Homosocialt kulturprogram

31 aug , 2011, 10.00 Malin Slotte

 

Att Åbo och Tallinn är kulturhuvudstäder i år pockar förvisso på att uppmärksammas i en särskild tv-satsning. Yle Teema axlar ansvaret och sammanför skådespelarna Mikko Kouki och Juhan Ulfsak från vartdera landet i ett fyrdelat jämförande samtalsprogram med stänk av resereportage. De promenerar runt i olika miljöer i städerna och för avmätta samtal med varandra och andra kulturutövare och -aktörer från respektive ort.

Det som oundvikligen snart faller en i ögonen är det synnerligen manliga urvalet av medverkande. Det här är programinformationens lista över dem de träffar i serien: Tõnu Kaljuste, Ene-Liis Semper, Mike Monroe, Riku Korhonen, Peeter Jalakas, Kauko Röyhkä, Heli Laaksonen, Veiko Õunpuu, Kaj Stenvall, Arvo Iho, Jürgen Rooste, Tapani Kinnunen, Villu Jaanisoo och Reijo Mäki (på riktigt!).

I första programmet möter och samtalar Kouki och Ulfsak uteslutande med män. På slutet när de efter att ha djupintervjuat kocken slår sig till bords för att avnjuta en middag passar det med lite kvinnligt sällskap. Liisi Eesmaa dyker upp och presenteras som ”vacker och modeskapare” men får i övrigt inte yttra sig. Det är snudd på otroligt, men i och för sig: också detta är ju ett prov på ett slags kultur.

Teemaresa: Tallinn–Åbo sänds i Yle Teema i kväll onsdag kl. 22.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.