Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Allt värre för svenskan

1 sep , 2011, 09.29 Malin Slotte

 

I augusti repriserade FST5 Matts Dumells Ett år på 2000-talet från 2003, en serie som dokumenterade den finlandssvenska vardagen under ett års tid. Nu kommer uppföljningen Kustfolket, en tredelad granskande serie där Dumell systematiskt och analytiskt kartlägger läget och antyder framtidsutsikterna för det svenska språket i Finland.

Det är en dyster lägesbeskrivning med få ljusglimtar. Avsnittens underrubriker ”Proppen i ankdammen”, ”Den svarta svanen” och ”Simma med krokodiler” säger något om tonfallet och den svärtade och dramaturgiskt tillspetsade retorik Dumell använder sig av.

Första avsnittet koncentrerar sig på skolorna, den viktigaste grunden för svenskans överlevnad i Finland. Huvudkonflikten i serien handlar just om sammanslagningar, centraliseringar och strävan mot allt större enheter på olika nivåer i samhället, en tendens som svenskan ofta förlorar på.

Programserien är en ett stycke ambitiös och angelägen tv-journalistik som gediget sammanfattar det svenska minoritetsspråkets dilemma i Finland i dag.

Kustfolket sänds i FST5 i kväll torsdag kl. 21.29, repris lördag kl. 15.25.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.