Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Tio år sedan 9/11

5 sep , 2011, 09.15 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

På söndag är det tio år sedan terrorattackerna i USA. Tioårsdagen har redan uppmärksammats i Yles tablåer, och SVT visar dagligen denna vecka temarelaterade dokumentärer. Den nittio minuter långa BBC-dokumentären 9/11 – State of Emergency sänds i Yle i kväll och på lördag i SVT2.

Minut för minut går den igenom händelserna under den förödande dagen som kom att förändra världen. Ett par överlevande från Tvillingtorn- och Pentagon-attackerna medverkar, och deras dramatiska överlevnadshistorier rekonstrueras i detalj. Medverkar gör också en änka efter en av männen som övermannade kaparna i det fjärde planet. Hon hade telefonkontakt med sin man i planet.

En del av det som hände finns på bild; vi har alla sett nyhetsklippen. Också telefontrafiken finns på band och används i dokumentären. För att inte tala om president George W Bushs ansiktsuttryck då stabschef Andrew Card viskar i hans öra vad som hänt under ett besök på en skola i Florida.

Förutom Card intervjuas Condoleezza Rice, då säkerhetsrådgivare, och försvarsminister Donald Rumsfeld. Deras berättelser ger en bild av det kaos som rådde på myndighetsnivå morgonen då USA och världen togs på säng.

Dokumentären är rafflande, bombastisk och väldigt amerikansk.

Nödläget 11.9.2001 sänds i TV1 i kväll måndag kl. 21.15, repris lördag kl. 12.05.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.