Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Hittas äntligen en toppmodell?

12 sep , 2011, 08.00 Malin Slotte

 

YouTube Preview Image

Finland är ett litet land med många modellrealityserier. Nu börjar den fjärde säsongen av den finska versionen av Top Model. En av seriens domare Saimi Hoyer hade dessutom en egen modellrealityserie, Saimis änglar, i våras. Också Miss Finlands uttagsprocess har fått drag av realitysåpa. I USA är Top Model inne på den sjuttonde säsongen.

Hemligheten är förmodligen att detta är ett lyckat format för att berätta berättelser om konflikt och konkurrens mellan unga kvinnor – det vill säga teman som engagerar särskilt unga kvinnor.

Olikheten till det amerikanska originalet är slående och på inget sätt osympatiskt. Där skulle man förmodligen läxas upp av Tyra Banks och skickas hem ifall man inte visade känslor: jublade, skrek, grät när man har framgång i tävlingen. I den finska versionen ställer sig de tolv utvalda flickorna snällt och tyst på rad när de går vidare. Programledaren Anne Kukkohovi måste till slut säga till att de får uttrycka glädje. Det är ingen kritik, snarare en väldigt tydlig kulturskillnad.

Säsongens gästdomare från den amerikanska versionen är fotografen Nigel Barker, som lär ha betett sig som en riktig diva på inspelningen i Helsingfors i somras. Det lät programmakarna förstå på Fyrans höstinfo (han har också låtit håret växa ut, vilket dissades). Det återstår att se om det blir lika skandalösa scener som när Janice Dickinson besökte säsong 2 2009 (se YouTube-klippet).

Finlands toppmodell sökes sänds i Fyran på måndagar kl. 20, repris söndagar kl. 17.45.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.