Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Boatmovie till Vita havet

18 okt , 2011, 00.22 Malin Slotte

 

Finlandssvenska dokumentärer – om man med dokumentärer inte avser halvtimmesreportage utan riktiga entimmesdokumentärer – görs det inte många av på ett år. En av höstens satsningar i FST på den fronten är Charlotte Airas På okända vatten, en ”boatmovie” från Finska viken via Stalins kanal till Vita havet sommaren 2010. Huvudperson är konstfotografen Sandra Kantanen som under resan samlade material för en utställning hon hade i Moskva hösten 2010.

Ett jätteklatschigt anslag som presenterar sitt ämne (eller huvudperson) och genast får tittaren med på kroken har dokumentären kanske inte. Mitt i allt befinner vi oss i alla fall på den holländskflaggade träsegelbåten Gauwe Haentje med tre män ombord och konstfotografen. Seglatsen går knöligt genom många slussar och vi får genom en av männens berättelser och svartvita arkivfilmer som flimrar av ålder ta del av kanalens grymma tillkomsthistoria (den grävdes av fångar, tusentals fick sätta livet till).

Men efter avklarad kanalfärd blir både besättning och tittare rikligt belönade. Ute i Vita havet väntar förutom vitvalar resans mål: en ö med en kyrka vars lökkupoler speglar sig i vattnet. Stundtals är dokumentären förtrollande vacker. När filmfotografen Timo Peltonen på slutet bränner av den mest hisnande vackra vyn efter den andra tycker man plötsligt att det introverta och lite distanserade berättargreppet har sin poäng. Det passar även till den lugna och eftertänksamma huvudpersonen Sandra Kantanen, som starkt känner den grymma historiens närvaro i landskapet.

Dokumentären På okända vattensänds i FST5 i kväll tisdag kl. 20.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.