Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie,Kriminalserie

Kriminalserien möter Jane Austen

24 okt , 2011, 10.00 Malin Slotte

 

På Yles pressinfo i höstas uppgav FST att man höll på och förhandlade med SVT om att i fortsättningen få sända SVT:s dramaserier samtidigt som SVT. I och med sammanslagningen med SVT World kan man ju tycka detta spelar en mindre roll, men ur textningssynpunkt är skillnaden stor. Är FST5 avsändaren, som nu, innebär det att serien finns textad till finska. Och att finländska recensenter kommer åt att förhandstitta på den. Vi får hoppas att Anno 1790 inte bara är ett undantag på grund av att FST är samproducent, utan blir kutym.

Det historiska kriminaldramat Anno 1790 är på många sätt gammal och bekant tv. Varken kriminal- eller det historiska dramat är något nytt – däremot blir kombinationen av de båda det. I en tid då komplexa skitstövlar och antihjältar – i allt från Sopranos och House – intresserar oss, tar den här serien till gamla hederliga och ärbara hjältar. I stället förläggs ondskan och ruttenheten med råge till det omgivande samhället, i ett 1700-tal där människans liv och rättigheter inte är mycket värda.

Men mest är det här ändå krimi. Kriminalfallen av typen veckans brott är berättelsens motor, men det är inte de som är det intressanta. Åtminstone i de två första avsnitten känns de rätt tunna och konstruerade – som kriminalgåtor ofta tenderar att göra. Gästskådespelarna som tas in i de här rollerna verkar ha ganska lite att jobba med. Det är synd för det rör sig under seriens gång om intressanta namn som Ola Rapace, Ann Petrén, Annika Hallin, Sven Bertil Taube och Cecilia Forss. Thorsten Flincks kvaliteter som skådespelare framgår dock med tydlighet i första delen.

Förutom skådespelarprestationerna är det historieskildringen som gör den här serien. Tidspoken och miljön är rappt och levande tecknade trots att dramat till stor del är inspelad i studiomiljö. Att huvudpersonen Gustav Dåådh (Peter Eggers) är både läkare och polis innebär att han kommer nära människan i mycket konkret bemärkelse – och också kommer i kontakt med personer ur samhällets alla skikt. Förutom att serien ger en bild av 1700-talsvardagen, rör den sig på ett samhälleligt plan i ett politiskt spänningsfält som Dåådh genom sina revolutionära bindningar placerats mitt i.

– Det är sådana som vi som gör världen bättre, säger Linda Zilliacus polismästarhustru till Eggers i första avsnittet.

Inte så lite självmedvetet kan man tycka. Men hon har så rätt. Gustav Dåådh och Magdalena Wahlstedt, båda gjorda av fina skådespelare, är seriens goda och rena ljusgestalter. Som dessutom kommer att förälska sig i varandra i bästa Jane Austen-anda, en kärlekssaga som verkar totalt hopplös och därmed förstås får en extra romantisk kick. Att huvudrollsinnehavaren Eggers är ett under av manlig fägring och mystisk karisma tonar knappast ner de här laddningarna.

Anno 1790 sänds i SVT1/SVT World/FST5 på måndagar kl. 22.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.