Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Jacob Söderman lämnar byggnaden

8 Dec , 2011, 09.00 Malin Slotte

 

I vårvintras, vid en ålder av drygt sjuttio, tog den socialdemokratiska riksdagsmannen Jacob Söderman farväl av sin arbetsplats på Arkadiabacken. Han lämnade därmed en lång karriär kantad med höga poster i samhället bakom sig.

Mikaela Weurlander har följt honom under dagarna i mars då han förbereder sitt sista tal mot korruption, och i intervjuklipp kommenterar samhället. Bakom orden finns kritik mot människosynen i vårt samhälle, där pengar och besparingar blivit det viktigaste.

Söderman framstår som en skarp och lågmäld arbetsmyra som sätter plikt och rätt högt, och det vore fel att påstå att redaktören kommer honom särskilt nära. Han packar ihop med sin assistent Martti Havin och lämnar riksdagen utan synbar sentimentalitet och dramatik så till den grad att han inte ens verkar bli avtackad. Men så är han också nyktert medveten om att han är ersättlig.

Att sända detta personporträtt ett halvår efter att det spelades in är inte höjden av aktualitet.

Seportaget: Jacob Söderman sänds i FST5 i dag torsdag kl. 21.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.