Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Barn förväxlade på BB

12 Dec , 2011, 09.30 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Tänkt dig att ditt barn visar sig vara en annan familjs. Att ditt eget barn bor hos den familjen. Att de två barnen förväxlades på BB. Hur skulle du göra? Byta tillbaka till ditt eget biologiska barn, eller fortsätta som förr?

Precis det här hände i Bureå i Västerbotten på fyrtiotalet. Händelsen blev mycket uppmärksammad och ledde till att man började märka barnen – inte sängarna som hittills – på de svenska BB-avdelningarna.

Agneta Bernárdzons dokumentär Kapten Nemos barn från 2010 handlar om fallet. Den må vara en traditionell och visuellt anspråkslös intervjudokumentär, men ämnet är desto mer omskakande. Misstaget i Bureå i Västerbotten upptäcktes först efter tre år, och en uppslitande tvist om att byta tillbaka barnen inleddes och avslutades i Högsta domstolen när pojkarna var sju år gamla.

I dokumentären intervjuas de två förväxlade pojkarna, i dag i sextioårsåldern, men också mamman som initierade bytet och för detta fick utstå omgivningens hat. Även författaren PO Enquist medverkar. En av pojkarna är hans kusin, och han har skrivit om händelsen i romanen Kapten Nemos bibliotek.

Bernárdzon är en erkänd grävande reporter, och även denna dokumentär gör ett samhällsavslöjande. Fallet i Bureå visar sig nämligen antagligen vara toppen av ett isberg.

Kapten Nemos barn sänds i TV1 i kväll måndag kl. 21.30.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.