Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Världens mäktigaste kvinna

5 jan , 2012, 16.10 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Amerikanska Vogues septembernummer är modevärldens bibel. Numret innehåller vårens alla trender och upplagan är 13 miljoner exemplar. Chefredaktören Anna Wintour utmålas åtminstone i den värld som kvällens dokumentär utspelar sig i som världens mäktigaste kvinna. Denna isdrottning som detaljgranskar allt innan det går i tryck är för modevärlden ungefär det som påven är för katolikerna.

Modedokumentärer brukar ofta vara modehus- och designerpresentationer som aldrig kommer under ytan på det de beskriver. I den bemärkelsen är R.J. Cutlers dokumentär från 2009 unik. Den följer produktionsprocessen av det mytomspunna septembernumret 2007 som det året blev rekordtjockt med 800 sidor, och blir samtidigt ett personporträtt på dess mäktiga och mytomspunna chefredaktör.

Dessutom fångar den typisk arbetsplatsdynamik. Här finns en som det verkar ständigt pågående konflikt mellan chefredaktören Wintour och hennes högra hand, tidningens creative director Grace Coddington. De båda modeveteraneras kreativa visioner verkar ofta skära sig, och det är Wintour som har sista ordet och hon verkar inte ha för vana att diskutera sina beslut. Coddington förundrar sig kritiskt över Wintours beslut framför kameran, som en anställd som vet sitt värde vet sig ha råd att göra.

Dok: The September Issue sänds i FST5 i kväll torsdag kl. 22.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.