Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Fotograferandets historia

22 jan , 2012, 09.00 Malin Slotte

 

Alla intresserade av fotografering och särskilt dess historia rekommenderas se dokumentärserien Genius of Photography (BBC 2007) på Yle Teema.

I sex timslånga avsnitt avhandlas fotokonstens historia, med start alldeles från början med tusenåriga camera obscura, experimenterandet med ljuskänsliga ämnen i slutet av 1700-talet, och de första bevarade fotografierna från 1800-talets förra hälft, en utveckling där namn som Henry Fox Talbot och Louis Daguerre haft stort inflytande.

Det handlar alltså både om den tekniska och visuella utvecklingen. Det är mycket talande huvuden, och greppet är akademiskt, men med rikligt med exemplifierande fotografier.

Bilden ovan är ett känt fotografi av den franske fotografen Jacques-Henri Lartigue som började använda kamera redan som sjuåring. Fotografiet föreställer hans kusin som hoppar, ett motiv som fascinerade amatörfotografer kring förra sekelskiftet.

De senare delarna i serien avhandlar dokumentärfotografiet, det historiska fotografiet, det fotografiska berättandet, familjeporträttet och fotografiets värde på konstmarknaden.

Fotografins toppnamn sänds i Yle Teema i dag söndag kl. 21.00, repris tisdag kl. 20.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.