Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

När DuvTeatern gjorde Carmen

24 jan , 2012, 08.00 Malin Slotte

 

För ett år sedan hade DuvTeaterns pjäs En rovfågel flyger in, en fri tolkning av Bizets opera Carmen, premiär på Nationaloperan. I föreställningen medverkar utvecklingsstörda skådespelare tillsammans med professionella sångare.

I kvällens dokumentär följer Anna Blom de ofta kaosartade repetitionerna fram till premiären. Regissören Mikaela Hasán försöker tålmodigt men bestämt få skådespelarna att göra som hon vill. Men det är inte alltid så lätt att styra den här ensemblen för vilken gränsen mellan verklighet och teater inte alltid är knivskarp, och små förändringar kan leda till starka reaktioner.

Dokumentären följer repetitionerna okommenterat som en fluga på väggen utan intervjuer. Några lättregisserade primadonnor är det här inte tal om. Förutom att Pia Renes kanske, eventuellt, sjunger ordet ”l’amour” där hon ska i föreställningen, kommunicerar hon i övrigt bara via tecken med omvärlden. Och Irina von Martens som spelar Carmen pendlar som en riktig diva mellan lynnigt trots och charmig kramsjukhet.

Inför premiären får dokumentären kanske inte fram den spänning och tvekan för hur det ska gå som dess intention uppges vara i presstexten. Å andra sidan är det här en dokumentär där det händer saker hela tiden under repetitionerna, både smått och komiskt, och konflikter som är snudd på mer dramatiska än i själva föreställningen.

Dok: Den tysta sångerskan sänds i FST5 i kväll tisdag kl. 20.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.