Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Taxiaction med kulturkrock

1 feb , 2012, 19.39 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Ytligt sett är den norska serien Taxi (NRK 2011) en välsmord thrillerserie som fyller genrens krav på spänning. Men dess ämne gör den till mer än så.

Den handlar om kulturkrockar och hederskultur. Regissören Ulrik Imtiaz Rolfsen har själv en pakistansk far och norsk mor, och serien utspelar sig i taxibranschen i Norge där många chaufförer har pakistansk bakgrund. Rolfsen har inspirerats av en decenniegammal bedrägerihärva i taxibranschen där både pakistanier och norrmän var inblandade – vilket också är fallet i serien.

Serien handlar om den nyutexaminerade juristen Javar (en bedårande Adil Khan) som har en norsk flickvän som han håller hemlig för släkten. Föräldrarna förväntar sig att han gifter sig med en pakistansk flicka och tar hand om dem på äldre dagar. När Javier får nys om en svindelhärva bland stadens taxichaufförer hamnar han i onåd hos sin släkt som är inblandad.

I intervjuer har Rolfsen sagt att han fick idén till serien av sina egna erfarenheter av att ha släktingar i taxibranschen, och hur man då ofta blir igenkänd och betraktad när man rör sig i stadsmiljö. I serien är detta förvandlat till paranoid thriller – den jagade huvudpersonen kan inte gå ut på gatan utan att riskera att bli sedd av en taxi.

Taxi sänds i FST5 i kväll onsdag kl. 21.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.