Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Komediserie

När Rowan Atkinson snackade

22 feb , 2012, 15.45 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Med Blackadder II har TV5 lagt vanten på en riktig klassikerserie som har en etablerad plats i tv-historien. Det rör sig om den andra säsongen av åttiotalskomedin om antihjälten Blackadder. Produktionsåret är 1986 och totalt gjordes fyra säsonger plus en del specialavsnitt av serien som är förlagd till historisk miljö och har Rowan Atkinson i titelrollen.

Första säsongen The Black Adder var en dyr produktion med många utomhusscener, och efter viss tvekan gick BBC med på att spela in en andra säsong, men med betydligt snålare budget. Det här betyder att så gott som alla scener är inspelade i studiomiljö med levande publik.

Komediserier brukar ha svårt att klara tidens tand men Blackadder II funkar förvånansvärt bra. Första avsnittet med titeln Bells (Klockor) är ett stycke yster och ekivok situationskomedi med könsförvirring (kvinna i manskläder och vice versa) och en dialog med mustiga oneliners i stilen:

– Hennes tunga är som en elektrisk ål som gillar smaken av en mans tonsiller!

Alla säsongerna utspelar sig under olika tidsepoker, och Atkinson gör olika personer i släkten Blackadder. I tvåan är handlingen förlagd till 1500-talet vid drottning Elizabeth I:s hov.

Karaktäristiskt är att Blackadders (Atkins) sociala status sjunker från säsong till säsong, medan hans intelligens stiger. I den första säsongen var han konungason, i den andra är han en vanlig aristokrat.

Som Blackadders korkade sidekick ses Tim McInnerny och som hans rival Lord Melchett Stephen Fry. Säsongen består av sex avsnitt.

Blackadder II sänds i TV5 onsdagar kl. 20.30, repris torsdagar kl. 7.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.