Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Debatt

UMK blev en flopp

27 feb , 2012, 18.00 Malin Slotte

 

När Yle gjorde om eurovisionsuttagningen till en realityinspirerad talangtävling var det med det uttryckliga syftet att ta upp kampen med de kommersiella kanalernas talangtävlingar som Idols och The Voice. Men tittarsiffrorna tyder på att UMK, Tävlingen för ny musik, inte fick det genomslag som Yle hade önskat.

I Finnpanels statistik över tv-program med flest tittare i Finland vecka 7 låg MTV3:s Idols på tredje och elfte plats med som mest 896 000 tittare. Fyrans The Voice hittas på fjortonde plats med 724 000 tittare. Tävlingen för ny musik finns inte ens med i statistiken över Finlands 100 mest sedda program under veckan. Det finns faktiskt inte ens med på de 20 mest sedda programmen på TV2 under veckan. Veckan före är programmet däremot det tjugonde mest sedda programmet på kanalen med 229 000 tittare.

För lördagens final gick det däremot något bättre. Enligt Finnpanel hade direktsändningen som mest 452 000 tittare. Siffran kan jämföras med Finnpanels statistik från i fjol då det som ännu då kallades den finska eurovisionsfinalen hade en publik på 665 000 tittare. Något verkar ha hänt sedan 2010 då den inhemska finalen hade drygt 1 miljon tittare, och åren före det då tittarsiffrorna också var mycket högre än i år.

Det är siffror som gör det svårt att tolka Tävlingen för ny musik som något annat än en flopp. Det är synd på en tv-tradition nästan lika gammal som tv:n själv. I motsats till Idols och The Voice är eurovisionsuttagningen nämligen en tävling där det faktiskt spelar någon roll vem som vinner. Det är just det bidrag som röstas fram som vinnare som får chansen att representera sitt land inför hundramiljonerspublik utomlands. Det borde engagera tittarna minst lika mycket som vem som vinner ett inhemskt skivkontrakt.

Tanken med det nya konceptet var väl också att höja nivån på bidragen. Att finalen flyttats till en större arena som ishallen i Helsingfors innebar visserligen att Yle i lördags kunde köra ut en proffsigare tv-produktion än tidigare år. Men det är något som skevar när gästartisterna är i en helt annan klass än tävlingsbidragen. I går borde The Rasmus, Anna Abreu och Robin alla ha stått på scen som tävlande, då skulle vi ha kunnat börja snacka om att åka till Baku för att tävla. Det är på att få med sådana artister i tävlingen som Yle borde satsa krutet nästa år. Då repar sig förmodligen också tittarsiffrorna.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.