Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär,Realityserie

Gamlingarnas …Big Brother

1 mar , 2012, 09.00 Malin Slotte

 

Åldrande är ett av Yle Teemas teman i vår, och kvällens seriestart The Young Ones (BBC 2010) ingår i detta paket. Det är fråga om en realityserie med vetenskapliga förtecken, ett slags gamlingarnas Big Brother.

Sex kända britter i ålder 76 till 88 gör under en vecka en tidsresa till sjuttiotalet då de bor tillsammans i ett hus komplett inrett i sjuttiotalsstil. Decenniet är detaljerat rekonstruerat i allt från inredningen, kläderna de har på sig, till tekniken och maten.

Det är en kul nostalgitripp också för tittaren, men det är inte bara för nöjes skull detta görs. Syftet är att testa om de här personerna, som i varierande grad lider av ålderskrämpor, blir yngre i denna miljö. Ett liknande test som visade detta gjordes på Harvard för trettio år sedan, och förändringen märktes efter bara ett dygn. Nu gör man alltså om det för att se i vilken mån man är så gammal som man gör sig. En läkare börjar med att testa deltagarna fysiskt, och när veckan är över ser man hur prestationerna påverkats.

I garaget sitter två forskare och observerar seniorernas verksamhet i huset. Utan att någon ingriper får de utmana sina fysiska gränser, till exempelvis släpa tunga kappsäckar uppför en brant, smal trappa.

Vetenskap: En tidsresa till ungdomen sänds i Yle Teema torsdagar kl. 21.00, repris lördagar kl. 16.00.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.