Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

En vår med former

4 mar , 2012, 08.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Design är ett av vårens teman på Yles temakanal, och särskilt söndagskvällarna kommer att domineras av detta. I kväll startar tre nya serier på temat.

Först ut klockan åtta är den nyproducerade satsningen Tekijänä, där de mest framgångsrika av den nya generationens finska formgivare porträtteras. Programmet är uppbyggt kring en dag i huvudpersonens liv, från tidig morgon till sen kväll.

Inleder gör Minna Parikka, skodesignern med de söta och kurviga högklackade skorna i glassig fyrtiotalsstil, ofta med hjärtan inbakade i formgivningen. Vi möter henne när hon sitter och skissar hemma vid köksbordet. Sedan bär det av till butiken i centrum av Helsingfors, via en skofotografering till ett möte med medarbetarna i hennes firma.

I senare avsnitt porträtteras mediechefredaktören Miika Särmäkari, klädskaparen Samu-Jussi Koski, krögaren Antto Melasniemi, musikern Elastinen, arkitekterna Anu Puustinen och Ville Hara, formgivaren Saara Renvall, keramikern Heini Riitahuhta och formgivaren Aamu Song. Man noterar att den kanske mest framgångsrika i sin generation, Paola Suhonen, designundret som formgivit det mesta, alltså är bortvald till förmån för mindre exponerade talanger.

Halv nio är det dags för den franska programserien Collection Design (Arte 1999) som skildrar 1900-talets historia genom olika designklassiker. Den lyfter fram föremål som både är tidsbilder och före sin tid. I första avsnittet får vi ett franskt perspektiv på Alvar Aaltos Pemarstol, ett av de internationellt mest kända finska designföremålen. I senare avsnitt avhandlas Bookworm-hyllan, Fiat 500, espressokannan Conica och Lego.

Temat avslutas klockan 21 med The Genius of Design, en femdelad BBC-serie från 2010 om formgivningens och industrialiseringens historia. Medverkar gör designstorheter som Alberto Alessi, Philippe Stark, Apples Jonathan Ive och Sonys Teiyu Goto.

Senare i maj ägnas en vecka helt åt mode.

Skaparen. Yle Teema söndagar kl. 20.00, repris tisdagar kl. 23.25 och fredagar kl. 18.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.