Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Pappas flickor kör rally

5 mar , 2012, 07.30 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Arthur Francks och Oskar Forsténs tiodelade realityserie Soramonttuprinsessat har all potential att bli något utöver vad som är vanligt för genren. Att berätta något utöver det voyeuristiskt exploaterande och sensationella, att berätta om att bli vuxen helt enkelt.

I handlingens centrum står den färgstarka sjupersonersfamiljen Grönroos i Mäntsälä, och i synnerhet den tajta relationen mellan de 17-åriga tvillingflickorna Jessica och Marianne och deras tuffa och stränga pappa Make. Trions stora passion är nämligen grustagsrally och pappa försöker drilla sina döttrar till att bli skickliga rallyförare.

Vi tas med andra ord in i en miljö som doftar olja och avgas, är full av skrotiga bilar, vrålande motorer, yrande grusdamm och skitiga arbetskläder. En värld där man kan vara grov i munnen mot varandra när det hettar till, för temperament har man, men där det ändå inte råder något tvivel om vad man betyder för varandra. En värld där pappa är en auktoritet man ser upp till, eller som en av flickorna säger i en nyckelreplik i första avsnittet:

– Jag vill bli som du, pappa.

Man inser ju att så kommer det inte att vara för evigt. Faktum är att serien verkar skildra just den här frigörelsen från pappa. I senare delar kommer pojkvänner in i bilden och symboliskt nog avslutas det hela med att flickorna firar sin 18-årsdag.

Vi följer familjen under två tävlingssäsonger, och vid sidan av att berätta om far- och dotterrelationen, skildras en viss, lite mer spännande och fartfylld livsstil med detaljer av det mer ovanliga slaget. Pappan är exempelvis gift för tredje gången, något som man uppehåller sig vid i ett senare avsnitt. Familjen består också av tre yngre syskon och styvmamman Sinna som är skadedjursbekämpare till yrket men också skriver poesi. I familjen ingår ytterliga två små hundar.

Det börjar alltså lovande. Här verkar alla ingredienser finnas, och rätt förvaltade kan det bli hur starkt som helst.

Grustagsprinsessorna. TV2 måndagar kl. 19.30, repris tisdagar kl. 14.25 och onsdagar kl. 23.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.