Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Personporträtt

75 och nästan vuxen

16 mar , 2012, 09.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Det är svårt att inte genast fastna på kroken till ett program som börjar med att huvudpersonen betraktar en nyligen tagen bild av sig själv och kommenterar:

– Det där är ett rätt så bra kort av mig. Jag ser ut som en gammal människa, jag ser nästan vuxen ut. Så där tycker jag vuxna ser ut. Jag har inte riktigt vant mig vid det än, men jag tycker det är ganska trevligt.

Huvudpersonen i fråga är författaren Barbro Lindgren som fyller 75 år på söndag. Med anledning av detta visar SVT Aziza Dhaouadis nyproducerade porträtt av den svenska barnboksdrottningen med över hundra böcker bakom sig: Max-böckena, Vilda bebin, Sagan om den lilla farbrorn, böckerna om Loranga, Masarin och Dartanjang. Men också diktsamlingar för vuxna.

Dhaouadi följer Lindgren genom årstidernas växlingar under ett år, från vår till vår på Öland. Där lever författaren en självvalt enslig vardag på en välskött, liten gård med sina djur: hund, katter och ett gäng ostyrigt tjattrande fjäderfän.

Det är en film som blandar svärta med finurlig humor, precis som Barbro Lindgrens författarskap. Och följaktligen är full av egensinniga detaljer. Som kampen med att dagligen gräva ner lökarna som djuren envisas med att gräva upp. Eller det bekanta och trevliga korvskinnet som ligger onedbrytbart år efter år på stigen genom skogen.

Skriver gör hon fortfarande, mest vardagsbetraktelser, där både döden och humorn får plats. Mörkret och känsligheten har hon burit med sig sedan barn. Gripande är det när hon berättar om hur hon nästan älskade sin lillebror ”Kjellegubben” för mycket, och vars alltför tidiga död ledde till att hon började skriva.

Tillbaka till öppningsscenen. När Barbro Lindgren ritar sitt självporträtt kommenterar redaktören:

– Det där ser ut som ett barn.

Barbro Lindgren skrattar förtjust till:

– Ja.

Äntligen måndag – en film om Barbro Lindgren sänds i SVT2 i kväll fredag kl. 21.00, Yle Fem lördag kl. 21.00 och söndag kl. 13.10.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.