Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Underhållning

Hypnos är slött

17 mar , 2012, 08.00 Malin Slotte

 

Vad gjorde jag egentligen? Det är frågan man inte ställer sig bara efter att ha haft för roligt, utan också något man inte riktigt vet efter att ha blivit hypnotiserad. Det är också den frågan som Fyrans nya lördagsunderhållning kretsar kring – visst tangerar väl lördagsfyllan och lördagsunderhållningen varandra på ett lite fiffigt sätt här?

I Mitä tuli tehtyä har kändisar låtit sig hypnotiseras av programmets hushypnotisör Sami Minkkinen. Därefter sätter de sig i en publikfylld tv-studio tillsammans med programledaren Lorenz Backman och får se vilka spratt de utsatts för. De ska gissa hur de reagerade i olika situationer och gissar de rätt får de pengar som doneras till valfritt välgörande ändamål.

Det råder delade meningar om den här typen av så kallad underhållningshypnos. Kritikerna menar att den manipulerar och försätter människor i pinsamma situationer samt ger en felaktig bild av hypnos som behandlingsmetod. Till dess försvar brukar sägas att det inte är farligt i händerna på en kunnig hypnotisör, och att ingen kan försättas i hypnos mot sin vilja eller i hypnos göra saker mot sin vilja.

Hypnos är förvisso ett fascinerande ämne. Lika intressant är dessvärre sällan underhållningshypnos. Man når snabbt en mättnad på att se kändisar inbilla sig saker och bete sig tokigt.

Vad gjorde jag. Fyran lördagar kl. 20.00, repris tisdagar kl. 17.45.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.