Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Finska flickor i N.Y.

4 apr , 2012, 09.30 Malin Slotte

 

Att flytta till New York är en dröm som få har möjlighet att förverkliga. Konkurrensen där är mördande tuff, samtidigt är New York städernas stad, ett ställe där det kan vara oerhört häftigt att leva och bo.

Dokumentärserien Suomi-tytöt New Yorkissa följer fyra unga kvinnor från Finland som vågat steget och flyttat till New York där de försöker etablera sig i diverse tuffa branscher. En sorts huvudperson är 25-åriga Alexandra Alexis som vill göra musikkarriär. I Finland har hon medverkat i Idols och i musikalen Hairspray. I New York är hon hittills ingen.

Hennes bästis är 26-åriga Sara Nurmi, också hon med en bakgrund i Idols, som studerar skådespeleri och verkar ha en mer avslappnad – och kanske också mer realistisk – inställning till att slå igenom.

Till väninnekretsen hör också den 33-åriga ekomodebloggaren Annabella Åsvik, både fashionista och miljövän och vegan. Förutom att etablera ett eget företag med ekologiskt mode är hon på jakt efter den rätte att gifta sig med.

Bitchrollen, eller i alla fall konfliktkatalysatorrollen, verkar innehas av 28-åriga Minna Ajo, en dansare som köpt enkelbiljett till New York där hon står inför den tuffa utmaningen att hitta jobb och egen bostad – något som kanske underlättas av hennes vassa armbågar. Minna framställs som den frispråkiga som säger vad hon tycker både i ansiktet och bakom ryggen på folk. Hon delar lägenhet med en ”veganhippie” som hon inte kommer överens med.

Det är alltså upplägget, men något Svenska Hollywoodfruar-aktigt halvfiktivt verkar vi inte ha att göra med, utan med en rätt traditionell dokumentärserie om några unga kvinnors vardag i det stora äpplet. Med rätt vanliga huvudpersoner som inte framstår som extrema på något vis. Å ena sidan kan man tycka att det är för vanligt, att det inte händer så mycket. Å andra sidan är det något med New York som gör att det ändå blir intressant. Med New York som fond blir även den grå vardagen intressantare.

Finska flickor i New York sänds onsdagar i Liv kl. 21.30, repris fredagar kl. 19.00 och lördagar kl. 21.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.