Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Swingers i Finland

11 apr , 2012, 10.10 Malin Slotte

 

Kvällens reportage av Nina Malmberg handlar om ett ämne som vanligtvis brukar behandlas i reklamkanalerna, i ”dokumentärer” som lyfter fram folk och fenomen som utpekas som udda. Ämnet är swingers eller partnerbyte, ett fenomen som i mer organiserad skala kom till Finland för ungefär ett decennium sedan. Det handlar om att ha sex med andra med sin partners tillåtelse, och på det sättet piffa upp sexlivet och leva ut sina fantasier, utan otrohet och lögner.

Reportaget har fyra huvudpersoner. Tiina och Jokke hade varit ett par i tjugo år när de för åtta år sedan beslöt sig för att testa partnerbyte. Under de åtta år de sysslat med detta har de inte bara träffat nya sexpartners utan också fått nya vänner.

Viivi säger att hon upptäckt nya sidor hos sig själv genom swingerskulturen, som smärtans njutning.

I Finland är verksamheten småskalig och kretsar kring webbsidan Finnswingers med 1200 medlemmar. Klubben ordnar fester för sina medlemmar; i Tammerfors har man reserverat hela hotell för evenemangen.

Ute i Europa är fenomenet betydligt större, och programmet gör en avstickare till Berlin där Dominique von der Heydt driver en swingersklubb. Hon anser bland annat att om folk får leva ut sina sexuella fantasier under kontrollerade former, hindrar det dem från att begå otyg på annat håll.

De medverkande ger alla en positiv bild av partnerbyte, men bara dominatrixen i Berlin uppträder med sitt ansikte. Att partnerbyte inte är socialt acceptabelt i Finland visar det att finländarna framträder anonymt, med dolda ansikten och förvrängda röster. Men det verkar finnas en önskan om att kunna vara öppnare med detta.

Programmet bjuder både på gryniga bilder från klubben i Berlin, och besök i en fjällstuga i Levi där de medverkande sitter och spelar sällskapsspel iklädda Darth Vader-liknande kostymer. Där är man långt från det syndiga Berlin.

Ögonvittnet: Parbytets anatomi. TV2 22.10, repris torsdag 23.25.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.