Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär,Lifestyle,Realityserie,Underhållning

Lättfixad livsförändring

16 apr , 2012, 09.00 Malin Slotte

 

Det råder en snällhetstrend på tv. Nu finns uppenbarligen en efterfrågan på program som är uppbyggliga och där folk är snälla med varandra. Det kan inte vara en tillfällighet att domarna i den senaste talangtävlingen The Voice har en peppande roll som coacher för de medverkande, i motsats till Idols där juryns dräpande kritik varit en stor del av konceptet.

Som ett led i denna snällhetstrend kan man se kvällens brittiska seriestart Chick Fix, en realityserie där fyra kvinnor som är missnöjda med sina liv i varje avsnitt träffas på en herrgård där de blir vänner och genom stödjande samtal med varandra får kraft och mod att förändra sina liv. Det första mötet slutar med att de ger varandra olika utmaningar, saker de ska förverkliga under några veckor då de inte får ha kontakt sinsemellan. När de så återförenas på herrgården berättar de hur det gått – och blir som belöning bortskämda av en hårfrisör, klädstylist och kosmetolog. Sedan går de stärkta och uppklädda ut i trädgården och gräver ner något föremål ur sitt gamla liv för att markera starten på ett nytt.

Programmets titel Chick Fix associerar förstås till uttrycket ”Quick Fix”, vilket ju är på pricken vad det handlar om. Det säger sig självt att det inte kan vara några djupgående problem man löser i serien. I det första avsnittet är det Lauren som peppas att jobba med sin självkänsla. Kate som blev lämnad strax före sitt bröllop måste sluta jobba för mycket och klä sig i okvinnligt pösiga sportkläder. Singeln Katharine som inte vågar bjuda ut män på dejt uppmanas ta fram sin inre stalker, och den intelligenta hemmamamman Charmian har det tråkigt när hon är ensam hemma om dagarna.

Det är alltså fråga om en sorts välvillig och optimistisk tv-version av damtidningarnas blandning av självhjälp och utseendefixering. Problemen är inte för stora för att kunna lösas och den kvinnliga vänskapen är okomplicerad.

Fyra drömmar om en förändring sänds i TV2 måndagar kl. 21.00, repris fredagar kl. 15.25.

, , , , ,

Kommenteringen är stängd.