Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Konstens kraft i fängelset

20 apr , 2012, 10.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

I kväll visar K special tv-versionen av Michel Wentzers Guldbaggebelönade dokumentär om livstidsdömda fångar som deltar i projektet Arts in Correction i det ökända högsäkerhetsfängelset New Folsom Prison i USA.

Dokumentären skildrar en torftig och brutal miljö med gängslagsmål, upplopp och vakter beväpnade till tänderna, men också en ljusglimt och ett andningshål i form av ett kulturprojekt. I filmen möter vi några tungt kriminellt belastade fångar som deltar i Arts in Correction, ett projekt där de får möjlighet att mötas över gäng- och rasgränserna för att diskutera, skriva poesi och musicera. Det är ett sätt att hitta tillbaka till det mänskliga inom sig, i en miljö där man klarar sig bättre ju hårdare och kallare man är. Det är också ett sätt att bearbeta tillvaron som livstidsdömd, att skapa sig ett meningsfullare liv under de premisserna.

Michel Wentzer har tidigare gjort tre uppmärksammade filmer om poeten Spoon Jackson som dömdes till livstid för mord 1978. Det är också en rad ur en av hans dikter som fått ge namn åt dokumentären. Förutom Jackson möter vi hans medfångar Rick Misener, Jim Carlson och Fred Schroeder. Dokumentären går inte närmare in på brotten de begått, utan verkar vilja att vi åtminstone för en stund ser dem som de framträder inom konstprojektets ramar. Det handlar med andra ord om kulturens kraft, om hur kultur kan ta fram det mänskliga i oss.

Efter 33 år lade Kalifornien för två år sedan ned detta som det verkar lyckade projekt på grund av att det inte fanns pengar, vilket förstås föder frågan hur lönsamt det beslutet kan vara i längden? Projektet tog inte bara till vara outnyttjad begåvning, det verkade framför allt bidra till att skapa någon sorts meningsfullhet i en i övrigt meningslös miljö.

Filmen har belönats med en Guldbagge som bästa dokumentär och med Tempo Documentary Award på dokumentärfilmsfestivalen Tempo i Stockholm.

At night I fly sänds i SVT World fredag kl. 22.00, repris lördag kl. 11.05.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.