Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kulturprogram,Reseserie

Vägen bär till Rom

2 maj , 2012, 20.14 Malin Slotte

 

Italien är vårens tema på Yles temakanal. Förutom filmer, musik och dokumentärer sänds Ella Kanninens kultur- och reseserie Tie Roomaan: Kaksi pientä elefanttia. I nio avsnitt reser hon längs den medeltida pilgrimsleden Via Francigena, från Alperna i norra Italien till Rom. På vägen blir det möten med både italienare och finländare som antingen bor i eller har en nära relation till Italien. Kanninen är själv bosatt i Italien, och känd från Yles realityspråkserier där finländare bodde i Italien, Spanien och Frankrike för att lära sig språket.

Resan börjar med bergsvandrig i snöskor i alperna, där det trots att det är maj månad fortfarande är snö på marken. Därefter blir det ett besök i bergsklostret som Umberto Eco skriver om i sin roman Rosens namn.

På sin resa mot Rom besöker Kanninen städer som Turin, hamnstaden Genua, parmaskinkans och parmesanostens hemstad Parma samt Lucca, San Gimignano och Siena i Toscana.

Finländare hon träffar är symbolforskaren Liisa Väisänen, författaren Jukka Pakkanen, Jyrki och Riikka Sukula som driver en vingård i Italien, Paula Ahlman som förverkligat en dröm och köpt sig en italiensk gård, författaren-journalisten Pirkko Peltonen Rognoni, konstnären Hannu Palosuo, birgittinernunnan Marja-Liisa samt sångarna Tomi Metsäketo och Kari Tapio.

I serien som är inspelad 2010 gör Tapio ett av sina sista tv-framträdanden. Att materialet legat på hyllan ett tag märks också på den intervju som Kanninen gör med direktören för italiensk största bank. För två år sedan såg han fortfarande ljust på Italiens ekonomi.

Av de italienare Kanninen träffar är nog Roberto Saviano, författaren som tvingades gå under jorden efter att ha gett ut boken Gomorra om den italienska maffian 2006, den mest kända.

Det här är inte en lika påkostad och personlig satsning som exempelvis Ville Haapasalos reseserier.

Vägen till Rom: Två små elefanter. Yle Teema 21.00, repris fredag 20.00 och lördag 11.35.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.