Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Tävling

Slumrande toner

3 maj , 2012, 09.00 Malin Slotte

 

I dag står de lågmälda och långsamma balladerna i turen i min presentation av årets eurovisionslåtar.

YouTube Preview Image

Nina Badrić – Nebo *

Kroatien bjuder på en intetsägande ballad. Det finns faktiskt inte mycket att säga om detta än att det är tråkigt. Eller snarare: tråkig låt men artisten har en mörk och lite spännande röst. Jag tror låten kan ta sig till final tack vare artisten – hon har en närvaro och utstrålning som är ganska fängslande. Men betyget blir bara ett fladdrande tygstycke av fem.

YouTube Preview Image

Rona Nishliu – Suus **

Albanien är en statisk upplevelse, i själva låten händer inte mycket, men det är onekligen starkt ylat. Så välylat att bidraget troligen inte bara tar sig till final, utan till och med kan placera sig i den övre halvan av resultatlistan. Jag har sett sömnpiller lyckas över förväntan tidigare, till exempel 2007 då Armenien hängde toalettpapper i ett träd och kom åtta. Två fågelmasker av fem blir betyget.

YouTube Preview Image

Eva Boto  – Verjamem **

Slovenien bjuder på en blek Molitva-kopia (Serbiska vinnarlåten i Helsingfors 2007), vilket får sin förklaring i att låtskrivaren visar sig vara den samma. Originalet är kanske den mäktigaste balladen i eurovisionens historia, men detta når bara upp till betyget två tyllbollar av fem. Jag tror inte att den här låten tar sig till final. Ett tips i all välmening till det slovenska teamet: stajla om, stajla bättre! Skippa tyllen!

YouTube Preview Image

Pernilla Karlsson – När jag blundar ***

Sedan den finska finalen i vintras har Finlands bidrag vuxit för mig till en fin och innerlig visa. Det är hedervärt att stå för sin särart och välja de små gesterna i en tävling där yvighet brukar premieras. Det är också strongt att hålla fast vid sitt språk när många väljer att sjunga på engelska – språk är också en dimension av musiken. Huruvida dessa små gester även når fram och berör det övriga Europa är svårt att säga, jag är lite rädd för att så nödvändigtvis inte är fallet. Låten förtjänar absolut en finalplats, men i den här tävlingen sker det ständigt orättvisor på den punkten. Betyget blir i alla fall tre cellostråkar av fem möjliga.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.