Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär,Film

Italiens baksidor

5 maj , 2012, 19.36 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Yle Teemas Italientema fortsätter, och i kväll handlar det om landets problematiska sidor. De sidorna är många att döma av både dokumentären och filmen som ingår i kvällens temapaket.

I dokumentären Italy, love it or leave it från 2011, som inleder kvällen, överväger paret Luca Ragazzi och Gustav Hofer att flytta från Italien, liksom många av deras vänner redan gjort. För att bestämma sig gör de en sex månader lång resa i en liten Fiat (egentligen flera eftersom bilen ständigt skiftar färg) genom landet. På vägen diskuterar de för- och nackdelar med att bo kvar och flytta, och intervjuar personer som speglar de problem med landet de tar upp.

För det första är det Berlusconi och hans anhängare, toppen på isberget till allt annat som är snett: korruptionen, maffian, sexismen, homofobin samt unkna kvarlevor från Mussolinis tid.

Man kan hålla sig för skratt med mindre, men sättet att närma sig problemen är med humorn som kritiskt redskap. Komiska i all sin absurditet är scenerna med Berlusconis supportrar, pensionärer som aggressivt vidhåller sin idols ungdom och kvinnotycke.

Temakvällen avslutas med Paolo Sorrentinos film Il Divo från 2008 om politikern Giulio Andreotti.

Italien, älska det eller lämna det. Yle Teema lördag kl. 21.00, repris 3.6 kl. 21.00.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.