Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Tävling

Rock me baby!

6 maj , 2012, 09.00 Malin Slotte

 

I dag avhandlas rockens bidrag till årets eurovisionsfestival. Jag har lyckats samla fyra bidrag som med lite god vilja kan kallas rock.

YouTube Preview Image

Max Jason Mai – Don’t close your eyes *

Vi börjar i den tyngsta ändan, med Slovakiens tunga avgrundsvrålsrock som nästan slår över i metal. Så här hårt kan jag inte påminna mig om att det rockats i eurovisionen sedan Teräsbetoni 2008. Men det här är mer modernt, Teräsbetoni drog mer åt åttiotalspudelrockhållet. Jag tror på final för detta, det är den enda låten i sitt slag, även om tonernas placering på notbladet inte tilltalar mig det minsta här. Kanske för att jag saknar receptorer för den här sortens musik. Endast ett avgrundsvrål av fem blir betyget.

YouTube Preview Image

Sinplus – Unbreakable **

Schweiz försöker sig på modern, cool rock som lutar åt indiepophållet och där sångaren har kort metrosexuellt fixad frisyr i stället för vilt hårdrockslurv. Soundet är väl för all del snyggt, låten småkatchig men lite för tunn för att jag ska tro på en finalplats. Betyg: två ståfrillor av fem.

YouTube Preview Image

Izabo – Time ***

Alltid är det nåt bidrag som kör med cirkustema, och i år är det Israels tur att skutta runt i manegen. Ambivalent är min inställning till detta bidrag. Det är något obehagligt och kusligt över det hela, en kreativ galenskap som både lockar och skrämmer: hans lite gnälliga flegmatiska sångstil som övergår i falsett i refrängen, cirkusartisterna med något oberäkneligt över sig. Plötsligt förstår man mekanismerna i clownfobi. Jag tror att det här bidraget kan uppfattas som konstigt på fel sätt och därför missa finalen. Tre clowner av fem blir ändå betyget för en inte helt pjåkig låt.

YouTube Preview Image

Kaliopi – Crno i Belo ****

Årets bästa rockbidrag är utan tvekan Makedoniens! Här går jag igång: på den botoxade rockdivan med den starka raspiga rösten, de lugna balladaktiga verserna som exlploderar i en dramatisk refräng med en elgitarr som river till. Ett ytterligare plus är att hon sjunger på makedonska, hur ofta hör man det språket? Rock i min smak! Fyra elgitarrer av fem ger jag detta bidrag, som jag tror rockar sig till final.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.