Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Musik,Tävling

Finland tolv poäng!

8 maj , 2012, 20.47 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Med bara några veckor kvar till Eurovision Song Contest i Baku repriserar Tv-arkivet två gamla finska eurovisionsuttagningar från 1970-talet: den ena i kväll från 1975, den andra om en vecka från 1976. Det är charmigt så det förslår i all sin tafatthet, och musikaliskt inte alls ointressant, även om mycket har hänt både inom musiken och tv-produktionen sedan detta.

För att vi ska förstå det kulturella klimat som tävlingen arrangerades i ger Yle Teema följande bakgrundsinformation till programmet: Abba hade vunnit året före, vilket ledde till kritik från vissa håll. Abbas musik ansågs vara för kommersiell för en tävling vars syfte skulle vara att föra fram icke-kommersiell musik och bygga broar mellan kulturerna. Abbas show – med dagens mått mätt en inte särskilt spektakulär sådan – ansågs vara billigt publikfrieri. I Stockholm ordnade proggrörelsen till och med en alternativfestival i protest mot den kommersiella schlagermusiken.

Den finska uttagningen 1975 skedde i två etapper. Först bjöds sexton kompositörer in. Av dem gick nio vidare till finalen som sändes första året i färg. Bland de tävlande fanns artister som Vesa-Matti Loiri, Pepe Willberg och Kirka, men också vänstersånggruppen Agit Prop. Danny kom tvåa med en låt som senare blev en schlagerhit. Den andra låten som blev populär efter tävlingen framfördes av Tapani Kansa men hörde till de bidrag som gallrades ut i det första skedet.

Till att representera Finland i Stockholm utsågs Pihasoittajat och låten Viulu-ukko, en riktigt svängig blandning av frikyrkomusik och country – men med noll show. Gruppen visar heller inte med en min att de gläder sig eller är överraskade över vinsten. Men bidraget hör till Finlands största eurovisionsframgångar genom tiderna. Det kom sjua bland nitton länder och kammade hem Finlands första tolvpoängare från Tyskland och Schweiz. Det året slog Finland dessutom Sveriges Lasse Berghagen som sjöng Jennie, Jennie och kom åtta. Vann gjorde Nederländerna med Ding-a-dong.

Tv-arkivet: Eurovisionen 1/2 sänds i Yle Teema i kväll tisdag kl. 21.50, repris fredag kl. 16.55 och söndag kl. 9.45.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.