Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Musik,Tävling

En av dessa vinner

11 maj , 2012, 09.00 Malin Slotte

 

Tv-bloggens genomgång av årets eurovisionsbidrag avslutas självfallet med att utse vinnarkandidaterna. Av de låtar som presenteras i dag sätter jag min heder och ära på att någon är vinnaren.

YouTube Preview Image

Nina Zilli – L’Amore È Femmina (Out Of Love) ****

Italienarna ansåg sig i över ett decennium vara för fina för att delta i ESC, men gjorde comeback i fjol och jazzade sig genast till en anadraplacering. Landet fortsätter i den seriösa musikens tecken i form av soulig R&B med sextiotalskänsla. Tänk Amy och Duffy. Sångerskan till och med påminner om Winehouse på vissa bilder. Det här är ett bidrag som de som är ambivalenta eller kritiska till Eurovision Song Contest kommer att ta till sig. För dem representerar det här ”riktig musik”. Kanske är det det också. Inte heller jag kan bortse från kvaliteterna och delar samvetsgrant ut fyra hörlurar av fem. Samtidigt vet jag att jag skulle ha svårt att glädja mig om detta vann. Blir det inte vinst så blir det åtminstone en placering i resultatlistans bättre hälft.

YouTube Preview Image

Mandinga – Zaleilah ****

Det är fullt möjligt att tävlingen ordnas i Bukarest 2012. Så klockrent trallvänlig och snyggt producerad är Rumäniens somriga bidrag, som kombinerar latinska rytmer med otippade instrument som dragspel och säckpipa. Det är lite som en modern och sexig popversion av ”Jag fångade en räv en dag” ur Snövit och de sju dvärgarna. Allt annat än en finalplats är otänkbart, och vi kan nog räkna med att se Rumänien bland de tio bästa i finalen. Betyget blir fyra sanddyner av fem.

YouTube Preview Image

Ivi Adamou – La La Love ****

Hoppsan, Snövit även här, den här gången som story i videon. Cypern kan i år förmodligen se fram emot sin bästa placering någonsin (som bäst har landet hittills blivit femma). Något annat än en finalplats är otänkbart, i år är Cypern med i den absoluta toppstriden och tävlar om en medaljplats. Låten är en riktig eurovisionsdänga i ordets mest hänryckande bemärkelse. Nicosia nästa? Ja, gärna! Betyget blir fyra starka kamphundar av fem.

YouTube Preview Image

Buranovskie babusjki – Party For Everybody *****

Nu har vi nått fram till det bidrag som jag skulle satsa pengarna på att vinner. Man kan kanske hävda att låten är aningen lättköpt i all sin muntra svängighet, men jag hävdar att numret, alltså hela paketet, är en fullpoängare. Det här har vi aldrig någonsin tidigare sett i eurovisionssammanhang. Det är unikt och omedelbart och sticker ut mest i startfältet, och sådant brukar som bekant premieras. Att det sedan så starkt appellerar till känslorna gör det inte mindre farligt. Dessa söta gummor träffar en rakt i hjärtat, de framstår som så rara och äkta. Det är ingen fråga om att de kommer att ta sig till final, snarare handlar det om vilken valör på medaljen de tar. Här kan betyget inte bli annat än fem nävertofflor av fem!

YouTube Preview Image

Loreen – Euphoria *****

Även om jag satsar stålarna på Ryssland håller jag tummarna för Sverige. I Melodifestivalen var det här numret fängslande konstnärligt i all sin mörka mystik och effektiva minimalism. Men frågan är om det är kvaliteter som hela Europa tar till sig? I bästa fall gör man det, i värsta fall gör man det inte, och det kan hända att det bara blir en placering någonstans i mitten av finalens resultattabell, med gråt och tandagnisslan som följd. Att låten går till final tror jag i alla fall vi kan utgå ifrån. Jag ger Sverige fem snöfall av fem och hoppas vadslagningsfirmornas prognoser stämmer.

, , , , , , , , ,

3 kommentarer

 1. Thorleif Wallqvist skriver:

  När det gäller ”Ivi Adamou – La La Love ****”
  Vad gör begreppet kamphund i ett sådant här sammanhang. (”Betyget blir fyra starka kamphundar av fem.”)
  Ett oönskat negativt begrepp i hundsammanhang, dyker här upp som ett betygsbegrepp?

 2. Malin Slotte skriver:

  Jag syftade på hundarna i videon. Det är möjligt att det inte var så lyckat, utan mest förvirrande. =)

 3. Josefin skriver:

  Hej! Jag ser att du gillar att titta på liksom jag gör. :) Skulle vara schysst om du skulle vilja hjälpa mej med att fylla i en vetenskaplig enkät. Du kan vinna biobiljett! http://sr.artologik.net/kau/Survey/946

Kommenteringen är stängd.