Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Musik,Tävling

Pernilla repeterade

14 maj , 2012, 00.00 Malin Slotte

 

I dag inleddes repetitionerna inför årets Eurovision Song Contest i nybyggda Crystal Hall i Baku. Länderna i den första halvan av semifinalen den 22 maj repeterade, med Finlands Pernilla Karlsson sist ut.

Först på scen var Montenegros skämtlåt, som inte känns så inspirerande ännu i det här skedet. Åtminstone verkade artisten Rambo Amadeus allt annat än inspirerad. Och den trojanska åsnan på scenen kändes rätt malplacerad, men vi har kanske inte sett allt de tänker göra med den än? Den är lite som ett tjechovskt gevär, rimligtvis borde något komma ur den.

Den som gjorde mest intryck var Island som satsar på mäktiga isbergsprojektioner i bakgrunden uppblandat med Rorschachliknande fläckar. Sångerskan Gréta Salóme gör en Linda Lampenius med sitt ljusa hår, långklänning och fiol. Det ser lovande ut, av allt att döma verkar man vara på god väg att få till en riktigt mäktig show av sin kyliga kraftballad. Nu gäller det bara att få fram kemin mellan sångarna också.

Därefter var det Grekland, som fortsätter göra som de brukar. Numret bjuder på dans vars koreografi inte känns originell, och så lite färgspel på skärmarna. Någon idé som skulle göra att numret skiljer sig ur mängden finns inte. Eleftheria Eleftheriou var den som lyckades sämst med sången i dag, men det kompenseras av att hon verkar ha närvaro och utstrålning. Det är egentligen det positivaste med detta.

YouTube Preview Image

Lettland gjorde också helt bra ifrån sig. De verkar satsa på att sprida glädje genom att se glada ut och låta LED-skärmarna spraka i kalejdoskopiskt färggranna retromönster. Låten låter ännu mer Abba än i förhandsvideon. Inte verkar det vara nåt fel på Anmary som artist, hon kan både sjunga och har utstrålning. Det är kanske inte jättespännande, men det är godkänt.

YouTube Preview Image

Det är svårt att inte bli imponerad av Albanien. Rona Nishliu sjunger skjortan av de flesta i den här tävlingen, den här kvinnan kan verkligen sjunga. Till en början tyckte jag det här var pretentiöst dravel, otroligt tråkigt, men det verkar som om Albanien håller på att lyckas med att göra något intressant av det statiska – den enkla röda ljuset är effektfullt. Det är i alla fall fel att avfärda det här som enbart dåligt och chanslöst. Det är inte nödvändigtvis en jättebra låt, men det är kreativt.

Rumänien, som haft en av årets snyggaste förhandsvideor förlagd till lyxiga Dubai, ter ju sig betydligt mer ordinära på scenen i det här skedet. Men det vi i alla fall får veta är att sångerskan också klarar sig live.

YouTube Preview Image

Jag har tippat att Schweiz inte tar sig till final, och dagens repetition fick mig inte övertygad om motsatsen. Videon hade i alla fall en dynamik, det här var bara trist.

Belgiska Iris är superung, 16 år, och sjunger bra men ger ett introvert intryck, och har heller verkligen inte mycket att jobba med låtmässigt. Hon verkar ha skippat knäandet från förhandsvideon.

YouTube Preview Image

Grönt, en väldigt vacker nyans av färgen, verkar vara temat för Finlands nummer. Mest är det ju klipp från backstage, men det lilla man ser ger ett intryck av klass. Förutom grönt exploderar bakgrunden i vita fyrverkerier. Pernilla verkar ha tonat ner gesterna, hon är mer sparsmakad med händerna och verkar hålla dem lägre ner än i den finska uttagningen – ett resultat av Ami Aspelunds couching förmodligen. Och så är det gissningsvis en tjuvtitt på Katri Niskanen-klänningen vi får, den gröna med det långa släpet som ska föra tankarna till natur och en flod. Jag blev lite orolig när jag såg stillbilderna av den, där kom den inte riktigt till sin rätt. Nu får vi ju inte se hur den ser ut upptill, men på scen funkar den betydligt bättre, tyget är valt för att bölja i vinden.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.