Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Vänlighetens departement

15 maj , 2012, 07.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

I år har den brittiska drottningen Elizabeth II suttit sextio år på tronen. Det firar även TV1 med att i kväll inleda den tredelade dokumentärserien The Diamond Queen (BBC 2012). Den 5 juni visar kanalen dessutom en fransk dokumentär om drottningens decennier på tronen. Som engagerad berättare och intervjuare i serien fungerar Andrew Marr, journalist och politisk kommentator. Drottningen ger sällan själv intervjuer, men hennes barnbarn har ställt upp i serien, prinsarna William och Harry och prinsessorna Beatrice och Eugenie.

Det första avsnittet ägnar sig till stor del åt historien, om drottningens bakgrund och släktband samt de omständigheter som ledde till att hon kröntes till drottning endast 25 år gammal. Pliktkänsla, pålästhet och en vid det här laget enorm erfarenhet är begrepp som används för att beskriva henne. Varje vecka träffar hon den brittiska statsministern för konfidentiella samtal på tu man hand, för att hålla sig ajour om vad som är på gång i landet. Hon ägnar också mycket tid till att läsa på för att hålla sig uppdaterad. Ett dussin statsministrar har hon hunnit bjuda på te under sin tid på tronen. I dag är hon 86 år och reser fortfarande runt i världen. Är inte detta uppdrag alltför betungande för en så gammal dam? är den naturliga frågan. Nej, blir det svar man resonerar sig fram till. Hennes rutin är så stor att åldern inte är något hinder.

I första avsnittet följer programmet Elizabeth när hon besöker Ground zero i New York och gör en rundresa på Arabiska halvön. Nära kommer vi henne inte, det är säkert heller inte avsikten eller måhända ens önskvärt, däremot ges vi en inblick i rollen och uppdraget. Tonen är positiv, närmast hedrande och beundrande, vilket lett till att serien kritiserats för partiskhet av republikaner i Storbritannien.

Nästa avsnitt handlar om bröllopet mellan William och Kate, och går in på vad det betyder för människorna som samlas för att se sin drottning när hon kommer på besök. I det sista avsnittet försöker Elizabeths barnbarn förklara hemligheten bakom hennes popularitet.

Drottning Elizabeths värld sänds i TV1 i dag tisdag kl. 19.00, repris fredag kl 16.00 och lördag kl. 8.05.

Kommenteringen är stängd.