Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Konstprojekt i Azerbajdzjan

18 maj , 2012, 10.00 Malin Slotte

 

Azerbajdzjan är på tapeten som värd för årets eurovisionsschlagerfestival. I kväll visar SVT:s K Special en dokumentär om ett konstprojekt vars syfte är att främja demokratin. Fem konstnärer från Norden gör varsitt offentligt konstverk på fem olika kulturhus i landet. Samarbete med dem som använder kulturhuset och lokala konstnärer är en väsentlig del av projektet.

Vissa projekt hinner bli klara i dokumentärer, andra är på planeringsstadiet. Norska Lotte Konow Lunds svarta ridå som glittrar som en stjärnhimmel hänger på scenen i ett av kulturhusen. Danska Eva Koch provocerades av att det överallt i Azerbajdzjan finns porträtt av presidenten. Som en reaktion på detta gjorde hon små videoporträtt av vanliga människor som ser in i kameran och säger sitt namn. Också isländska Anna Líndal reagerade på presidentporträtten som tapetserade det offentliga rummet och började fundera över vad den isländska motsvarigheten till dessa bilder är. Resultat blev skulpturer med fotoböcker med isländska naturvyer. Svenska Monica Larsson fascineras av mönster och engagerar barn till att fotografera mönstren i sin vardag. Hon frilägger vissa mönster i mosaik som i dag pryder en röd vägg i en azerbajdzjansk by. Finska Johanna Hyrkäs är utbildad arkitekt och vill förbättra omgivningen för människorna, och hennes projekt verkar ännu bara vara på planeringsstadiet i dokumentären.

Som dokumentär lämnar det här tittaren i klistret, och ger intryck av att vara slappt producerad. Greppet är flugan på väggen där inget förklaras, annat än i den mån konstnärerna råkar göra det när de pratar om sina projekt. Det är alltså upp till tittaren att dra slutsatser av det hon ser. I det här fallet hade det nog blivit intressantare om man fått mer hjälp på traven exempelvis i form av mer konkret information om både projektet och landet.

Azerbaijan art stations sänds i SVT World i dag fredag kl. 22.00, repris söndag 11.45.

Kommenteringen är stängd.