Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Direktsändning,Underhållning

Pernillas första genrep

21 maj , 2012, 16.23 Malin Slotte

 

Det här är en liveblogg från det första genrepet av semifinal 1 i Eurovision Song Contest. Inlägget uppdateras efter hand. OBS SPOILERS!

Nu är vi igång 22 minuter försenade.

Programledarna presenterar sig genom att säga var de är födda. (Det är ett skämt.) Två kvinnor och en man (han som vann i fjol) programleder.

Och så ska regler och röstning tragglas igenom.

Vi sitter och ser på en skärm med ett stort vitt kryss över och så rör sig texten FILMING THE SCREEM IS NOT ALLOWED. Inte så snjutbart mao.

Ja, lite trevande början kanske. Men de har väl inte så stor rörelsefrihet heller.

Man verkar i alla fall ha fått till riktigt snygga mellaninserter, eller vykort. Turistist men snyggt = turistreklam.

Och så turistvyer från Azerbajdzjan. Och så kommer Montengro in och kör sin rapsatir utan desto vidare presentation. Lite pang på rödbetan där. Som om man skippat nåt moment i programmet pga förseningen.

Montenegro övertygar inte. Rörigt i flottigt hår. Och inte roligt. Förhandsvideon var ju det, men inte det här. Det var bara mystistk.

Slow motion verkar vara temat för mellaninserterna. Och samma bilder av arenan mm används gång på gång.

Island. Tror jag på. Mäktiga naturvyer, men kanske inte jättekemi mellan sångarna.

Okej, de verkar köra samma mellaninserter för oss nu, vill inte avslöja för mycket i det här skedet.

Grekland kör med bland annat ett stort mussleskal i bakgrunden. Verkligen inte originellt det här. Men tillräckligt katchigt för att gå vidare ändå.

Sändningen ger vett ofärdigt intryck i det här skedet. De kör samma mellaninsert mellan varje låt tex.

Och så Lettland, som antagligen ligger där på gränsen för att gå till final eller inte.

Halvfyllt här i presscentret. Många har av journalisterna har nog tagit chansen att se genrepet inne i salen. Nu höjde man i alla fall på volymen lite här inne.

Och så Albaniens konstnärliga ballad, som jag faktiskt tror tar sig till final. Hon har intressanta scenkläder. Rastaflätor i en knut på huvudet, och en fläta som ormar sig kring halsen. Och klänningen är en långklänning i drottningmodell, en sån där med ståkrage där bak. Av lack ser det ut som.

Nu kommer den ena kvinnliga programledaren i bild. Och det ska tydligen komma ett klipp från välkomstfesten i helgen, men det visas alltså inte nu, om det sen beror på att det inte är klart eller på grund av upphovsrättsskäl.

Ja, det blev ett långt uppehåll här på skärmen i presscentret.

Rumänien, en tänkbar vinnare, kör kortkort klänning, och hjärtan i grafiken. Låten är svängig, men numret kanske inte ett vinnarnummer. Bakgrund med hjärtan. Det finns originellare saker man kan göra med en scen.

Så Schweiz, vars indireock jag inte tror vi får se i final.

Presscentret där jag sitter är enormt. Arenan ligger ut på en liten udde, och från fönstren syns kaspiska havet och Bakus gytter av bebyggelse i ett gråaktig dis. Det är full sommar här och närmare trettio grader, men i presscentret är luftkonditioneringen så effketiv att man nästan fryser. Jag sitter som under en vindmaskin, det blåser ner på mig hela tiden.

Och så Belgien vars unga sångerska fått en trög ballad på sitt ansvar. Hon är duktig, även om hon har en något dyster aura över sig, men det är väl låten som smittar av sig. Fin vit, kort klänning, trädstammar och rosa bubblor som flyger omkring.

Nu Pernilla! Hon kommer liksom de andra artisterna att skymta i bild några sekunder innan vykortet. En äldre man och en pojke spelar spel på hennes vykort.

Och så klingar finlandssvenska ut över presscentret och arenan! Pernilla ser fantastisk ut, smaragdgrön kort klänning med släp och svart bälte i midjan, man ser hur den ser ut nu. Släpet böljar i vinden. Till detta kontrasteras henes röda hår som ser fylligt och luftigt ut och rött läppstift. Det gick jättebra, inte ett spår av nerver eller osäkerhet!

Israels sjuttiotalsrock på scen. Snurrande klockor i bakgrunden, låter heter ju Time. Refrängen är ju nynnvänlig, men man saknar de otäcka clownerna från förhandsvideon. Önskar att de kört clownskräck i stället, det här är ganska intetsägande.

Nästa vykort handlar om Bakus jazzscen. Alla vykorten är inte klara tydligen eftersom vissa går dubbelt.

Malta, den utskällda Facebooksången. En glad låt vars sångerska faktiskt inte utstålar den minsta glädje och bubblighet. Låten får de första applåderna i presscentret.

Vykorten har visat att man kan åka slalom i Baku, och nu får vi veta att man också kan paddla. Varje klipp verkar sluta med en vy av arenan, Kristallhallen.

Cypern, också en möjlig vinnare, har ett rätt snyggt nummer. De dansar på ett brod av böcker framför en stor grindprojektion. Piffigt, men inte tävlingens bästa sångerska tyvärr. Lite kväkig sång på nåt vis. En sångerska och fyra dansande älvor kring henne.

Balett, de flammande tornen och Baku by night i vykortet.

Nu Danmark, singersongwriterpop med uniformerad sångerska, och också en cellist på scenen.  Och solrosfält i solnedgång i bakgrunden. Hon är bra, jag tror Danmark är i final.

Nu Rysslands gummor! De har en spis på scenen. Livsfarligt bidrag, säger jag bara! Och en andra och mycket större applåd följer i presscentret.

Greenroomsrep. San Marinos sångerska intervjuas och spelas här av en ljudtekniker.

Ungern. Synthpop, årets världsförbättrarbidrag. Jag tror på final.

Och nu det som jag anser vara årets värsta låt: Österrikes rumprap. Eländig låt och rätt trist upplägg. Lite roliga är förstås de själysande dräkterna, men i övrigt tycker jag gubbarna själv kunde strippa!

Moldaviens tur. Nu begriper jag mig på koreografin också! Den verkade ju urtöntig i vanliga vardagskläder men med dansarna uppklädda i snyggroliga klänningar blir det ju både originellt och vitsigt. Förlåt Moldavien, jag hade fel!

Och irländska Jedward bjuder på stor överraskning genom att ha KAMMAT NER ståluggarna! De har något slags galna rymddräkter i guld och silver på sig. Och dansar inne i ett vattenfall! Men verkar inte bli våta. Och så wow volter! Och fontänen höjs och sänks! Wow, och i slutet ställer de sig faktiskt inuti vattenfallet och blir våta. Ja, jag är såld! Det här var bra! Fint slut på första semifinalen, just såna här överraskningar ska eurovisionen bjuda på!

Min bedömning är att Irland och Moldavien bjuder på de bästa numren i semi 1. Ja, och Ryssland sticker ju också ut. Problemet med gummorna är bara att de har svårt att toppa det de redan visat och är.

Och Pernilla leverade samlat och säkert, numret är enkelt och bygger på kontrastfärgerna rött och grönt. I sin gröna klänning och sitt tjocka röda hår bjöd hon på rena rama filmstjärneelegansen!

Och efter att alla länder uppträtt, programledarna pratat lite, kommer ett riktigt långt megavykort om Azerbajdzjan till mäktig musik.

Och programledarna då? Hur funkar de? Medel skulle jag säga. Inget särskilt, de sköter sitt jobb, utan att göra större intryck. En sjua i skolbetyg ungefär. De är väl vad man brukar kalla sakliga.

Under tiden då publiken röstar kommer det att bjudas på azerbajdzjansk musik och folkdans i färggranna dräkter. Män i traditionella festdräkter och svarta pälsmössor som trummar. En del blåser på instrument som låter så där ormtjusararkigt gnälliga. Det är stenbumlingar på scen och slöjor och vida kjolar som virvlar runt. En glimt av deras kulturarv. Det kanske inte är nödvändigt att köpa in doftlösa svenska låtar varje år?

Och vad har programledarna på sig? Den manliga något som påminner om en naturvit farfarsundertröja.

Och så draaaaar man ut på att meddela den sista av den tio finalisterna så det blir oliiiidligt spännande. När alla tio meddelats blir det pampiga fanfarer och så rullar sluttexterna över en bild av Kristallarenan. Ungefär detta bjuder tv-showen på i morgon kväll alltså.

Kommenteringen är stängd.