Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Okategoriserad

Unga, lata och dumma

12 jun , 2012, 09.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

I BBC-serien Young, Dumb and Living off Mum från 2009 flyttar åtta bortskämda, nyhjälplösa ungdomar in under samma tak under sex veckor för att bli samhällsdugliga vuxna.
Ungdomarna framstår som fullständigt söndercurlade av sina föräldrar. De har aldrig behövt utföra hushållsarbete eller ta ett riktigt jobb, eftersom föräldrarna passar upp dem och ger dem pengar.

Men nu får det alltså vara nog. Under sex veckor ska de städa det gemensamma hemmet, laga mat och pröva på riktiga jobb. Kort och gott göra det människor i deras ålder förväntas klara av. Det sker förstås inte utan konflikter när åtta stora egon som är vana vid kunglig behandling ska samarbeta.

Allt dokumenteras på band, och i slutet av varje vecka anländer föräldrarna för att titta på hur det gått. De får med andra ord se resultatet av sina uppfostringsmetoder, eller bristen på sådana.
Föräldrarna har makten att tillsammans bestämma vem av ungdomarna som utvecklats minst under veckan och måste åka hem. Moroten för ungdomarna är att den som utvecklats mest och är kvar efter sex veckor vinner en jordenruntresa.

Det man ju måste fråga sig är hur någon frivilligt vill medverka i en serie där man porträtteras på det här sättet. Det kan knappast vara någon fördel när man senare söker jobb. Eller så är det just det det kan vara, på sitt långsökta men logiska sätt.

– Jag kommer att gå längre än vad du någonsin kommer att göra, dundrar en av pojkarna när han är hotellpraktikant och får kritik för hur han städat ett hotellrum.

Det har han antagligen rätt i. De här ungdomarna i åldern 17 till 25 år kommer uppenbarligen alla från välbärgade hem, och kan förmodligen kila genvägen till ett jobb den dagen de vill ha ett. Att vara ung och bortskämd är ingen belastning, utan snarare en statusgrej. Man har råd med den imagen.

Serien har producerats i tre säsonger. Sub sänder åtminstone de två första i sommar. En svensk version visades i SVT 2010.

Young, Dumb And Living Off Mum sänds i Sub tisdagar kl. 21.00.

Kommenteringen är stängd.