Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Tillbaka till rötterna

13 jun , 2012, 10.15 Malin Slotte

 

I en sexdelad BBC-serie återvänder brittiska ungdomar med etnisk bakgrund till länderna där de har sina rötter. Det gemensamma för dem är att de härstammar från oroliga hörn av världen präglade av krig eller förtryck.

Först ut är 16-årige Roger, vars mamma räddade honom från att dödas i Rwanda 1994. Pappan blev däremot ett av folkmordets 1 miljon offer. Mamman lyckades däremot ta sig med sin baby till Storbritannien – exakt hur förblir något oklart.

I kvällens program reser Roger tillbaka till Rwanda, där han varit en gång tidigare som liten tillsammans med sin mamma. Då gjordes uppenbarligen också ett tv-program. Mycket kretsar kring förlåtelse, hur han liksom sin mamma uppenbarligen klarat av att göra ska förlåta dem som dödade hans pappa. Är förlåtelse möjligt, eller ens eftersträvansvärt och nödvändigt?

Det som hände i Rwanda 1994 var fruktansvärt. Programmet innehåller tillbakablickar på sådant som nästan är omöjligt att ta in i sin ofattbara grymhet, men låter bli att närmare gå in på den invecklade konflikten mellan hutuer och tutsier, vad som låg bakom och utlöste folkmordet.

Rwanda verkar också vara ett land där man försöker gå vidare, även om många fortfarande bär på trauman efter vad de varit med om. Hutuer och tutsier bor numera grannar med varandra, men på minnesceremonierna som hålls i landet är reaktionerna ibland starka. Roger, som både är skådespelare och rapare hemma i Storbritannien, uppträder på en tv-sänd ceremoni med en text han skrivit själv.
Han träffar släktingar på sin mammas sida – på faderns är alla döda, och även den rwandiska stjärnan Miss Jojo som även hon har fruktansvärda personliga minne från folkmordet. Det mest laddade mötet blir ändå med en hutu och tutu som bor grannar med varandra i en liten by.

Senare avsnitt tar oss till Israel och Gaza, Afghanistan, Konga, Jemen och Sudan.

Mina rötter: Roger, försoning i Rwanda? sänds i TV2 onsdag kl. 22.15.

Kommenteringen är stängd.