Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

De formande unga åren

14 jun , 2012, 10.46 Malin Slotte

 

Den 10 juli är det 150 år sedan konstnären Helene Schjerfbeck föddes. Jubileet firas med utställningar runt om i landet under året och en nyproducerad dokumentär av Charlotte Airas.

Airas koncentrerar sig på en tioårsperiod, åren 1880 till 1890, som Schjerfbeck tillbringade utomlands i Frankrike och Storbritannien, och som antagligen också var den mest händelserika och socialt utåtriktade i hennes liv. Hon var bara 17 år då hon begav sig i väg, och under de här åren samlade hon intryck och motiv som hon arbetade med hela sitt liv fram till sin död 1946.

Det är fråga om en gedigen och traditionellt uppbyggd dokumentär där beståndsdelarna är uppläsningar ur dagboksanteckningar och brev samt intervjuer med Schjerfbeckkännare i Finland, Sverige, Frankrike, Tyskland och Storbritannien. Bildmässigt bygger den på arkivfilm, men man har också besökt orterna i dag, och med känslighet filmat de platser och bildvinklar som finns i Schjerfbecks arbeten.

Det är en väl sammansatt helhet som fångar tittarens intresse från början till slut. Via Schjerfbecks livsöde får vi en inblick i den krets av nordiska konstnärer som levde i Frankrike i slutet av 1800-talet, ner till sådan detaljnivå som spekulationer kring hur det luktade i ateljéerna på den tiden. Ett intresse för det vardagliga och till synes triviala som också återfanns i Schjerfbecks konst. Hon hånades av kritiken för sina banala val av motiv. Det kunde röra sig om oviktigheter som barn och tvätt på tork. Men för Schjerfbeck var inte avbildningen av motivet poängen, utan den stämning hon laddade det med genom sitt unika konstnärliga uttryck.

Det finns vissa saker vi inte vet om Schjerfbeck, och som vi förmodligen heller aldrig får veta. På en del punkter ägnar sig dokumentären åt spekulationer. Främst gäller detta den ”engelsman” hon var förlovad med ett tag under sin utlandsvistelse. Mannens identitet är okänd, men det finns flera teorier om vem han var.

Dok: Den unga Schjerfbeck sänds i Yle Fem i dag torsdag kl. 22.00.

Kommenteringen är stängd.