Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie,Scifiserie

Maskin blir människa

16 aug , 2012, 10.47 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Våren 2012 har varit stark för SVT Drama, som kunde bjuda på höjdpunkter som 30 grader i februari och Äkta människor. I kväll börjar Yle visa den senare. Det är fråga om ett tiodelad scifidrama som utforskar gråzonen mellan människa och maskin på ett fantasifullt och engagerande sätt, ofta med humor som en uppfriskande biprodukt. Handlingen är förlagd till en obestämd framtid då människans utvecklat så kallade hubotar, robotar som är så lika människor att det kan vara svårt att se skillnaden.

Visst finns här ett visst mått av spänning och action, men serien verkar ändå mest intresserad av vardagen och relationerna, att utforska hur en värld med människorobotar kunde se ut, och hur man förhåller sig till dessa. Hubotarna används för monotona sysslor som hushålls- och fabriksarbete, och som sexleksaker. Här finns ett moraliskt spörsmål: hur ska man behandla en maskin som ser ut och beter sig som en människa, men ändå sägs sakna känsloliv? Som genren påbjuder visar sig människan än en gång ha förlora herraväldet över sin egen uppfinning; hubotarna får ett eget liv.

Det här sker inte bara i form av det gäng förrymda hubotar som framstår som en sorts hubotarnas befrielsefront i serien. Deras ledare är för övrigt ett mystiskt mellanting mellan människa och hubot. Den äldre mannen vars hushållhubot gått sönder sörjer den och har svårt att anpassa sig till sin nya. Och familjen som efter stor tvekan även de faller till föga och skaffar sig den senaste teknikprylen – en hushållshubot i form av en ung vacker kvinna – ställs inför den inverkan hon har på familjemedlemmarna och familjelivet. Men alla är inte lika förtjusta i detta tekniska påfund. I en fabriksarbetare som håller på att utkonkurreras av hubotar både på jobbet och i sitt äktenskap får vi möta en riktig hubothatare.

Som så ofta i dylika serier behandlas med andra ord teman som har paralleller till verkligheten, i det här fallet kretsar det mycket kring människovärde, jämlikhet och fördomar.

Äkta människor sänds i TV2 på torsdagar kl. 22.05.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.