Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Programpolitik

Yle Fems höst

20 aug , 2012, 10.56 Malin Slotte

 

Några nysatsningar men mest gamla bekantingar. Så kan Yle Fems höstsäsong sammanfattas. Med de resurser som står till buds försöker man som vanligt erbjuda ett så mångsidigt utbud som möjligt, både lättare och tyngre program. Gränserna ter sig förstås allt mer flytande mellan dessa motpoler inom tv-mediet numera, men ett verkar säkert: helgunderhållningen får SVT World sköta, och tittarna lär knappast protestera.

Kanalens största nysatsning som också väcker mest nyfikenhet är Elisabeth Rehns intervjuserie där hon reser runt i världen och möter världskända personer hon lärt känna under sin karriär. Kofi Annan, Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, Kim Han-sol, barnbarn till diktatorn Kim Jong-il av Nordkorea, president Martti Ahtisaari och fotbollsproffset Shefki Kuqi står på listan. Avsnittet med den svenska politikern Margot Wallström ryktas vara särskilt berörande – hela produktionsteamet ska ha rörts till tårar under inspelningen.

Kanalen fortsätter också sin talkshowtradition då programserien Muntur med en gästprogramledare i varje avsnitt är tillbaka i rutan. Jan Andersson, Noora Shingler, Petteri Väänänen och Maria Romantschuk är klara för den nya säsongen.

På personporträttsidan blir det nya avsnitt av Peik Henrichsons serie Påverkaren där personer med inflytande står i fokus. Företagsledaren Satu Huber, arkitekten Mikael Sundman, Mannerheims barnskyddsförbunds Mirjam Kalland och gräsrotsaktivisten Mikael Böök föräras varsitt avsnitt. Själv vill jag inte missa avsnittet om Ebba Witt-Brattström, ny professor i litteratur vid Helsingfors universitet.

På reportage- och dokumentärsidan noteras idel bekanta namn bland programmakarna. Tyngst väger kanske Katrina Grönholm-Kulmalas Seportage om självmordsvågen bland ungdomar i Pargas, ett ämne som känns som om det skulle hålla och vara värt en längre dokumentär. En längre dokumentär har däremot Arthur Franck gjort om ufon. Efter produktioner som realityserien Grustagsprinsessorna för TV2 och handbollsseportaget Slaget om Västnyland är förväntningarna på denna unga dokumentärmakare högt ställda. Emil och Artur Sallinen är bekanta som fiktionsfilmmakare, men kommer i höst med en dokumentär som följer en turnépjäs som informerar finska elever om finlandssvenskar. Människoöden blir det i Marina och Erik Saanilas dokumentär om Carita och Pähr-Einar Hellström som levt i Afrika i femton år, och i Charlotte Lindroos Seportage om en pojke som först evakuerades från Karelen och därefter skickades som krigsbarn till Sverige.

Gamla bekantingar i nytt – och med tanke på ämnena säkert också allvarsammare – format är Magnus & Petski som fått en ny egen programserie där de beger sig ut på jakt efter sanningen om ämnen som övervikt, invandrare, döden och porr.

På livsstilsreportagesidan blir det en ny säsong av Mat så in i Norden där Strömsökocken Michael Björklund och Sonja Kailassaari reser runt.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.