Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Programserie,Realityserie

Flytta tillbaka

27 aug , 2012, 13.33 Malin Slotte

 

I serien Paluumuuttajat drar Yle sitt strå till stacken för att motverka avfolkningen av landsbygden. Det är fråga om en tiodelad serie av Minna Dufton och Jarmo Korhonen som skildrar hur det är för fem familjer att återvända till sina hemtrakter i norra Karelen. Fyra av dem har återvänt för ett par år sedan, den femte är på väg att flytta och serien följer processen.

Åtminstone brer Yle på när man själva ska sälja serien till tittarna. Den sägs vara ”verklig reality-tv” och därefter drämmer man till med adjektiv som ”naken, grov och varm, äkta”. En sådan serie vill väl ingen missa?

Man kan klanka ner mycket på reality-tv, men det som den genren ofta kan är att berätta. Man kan nästan säga att det är det genren handlar om, att berätta en så underhållande historia som möjligt, medan man förespeglar att det är dokumentärt sant det man skildrar. Förmodligen är detta verklighetsanspråk, som ger en känslan av att titta in i människors intimaste, en viktig ingrediens i dokusåpans effektiva berättande.

I det här fallet verkar försöken att sälja serien vara blott etiketter, som likt fjäll snabbt faller av när man väl börjar titta. Åtminstone första avsnittet kändes varken naket, grovt, eller särskilt varmt och äkta. Det var … vanligt. Ungefär som ett nyhetsinslag utdraget till en halvtimme. Att man knappt vill orka igenom det första avsnittet, bådar inte gott för de följande nio. När man sedan på slutet ska ge ett smakprov ur nästa spännande avsnitt blir det lite komiskt: några som mockar skit i ett fähus. Vilken spännande glimt av det som komma skall!

En sak till om man får vara lite gnällig: Serien är inspelad vintertid med snö på marken, vilket kunde hade varit en orsak att skjuta upp den till en senare tidpunkt under hösten. Låt oss få njuta lite till av den sommar vi inte riktigt fick i år, utan att en påminnelse om den årstid vi åter snart står inför gnuggas in …

Återflyttarna sänds i TV1 måndagar kl. 19.30, repris onsdag 16.00 och söndag 11.05.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.