Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Feelgood på sjukhus

28 aug , 2012, 10.08 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Varje grupp består av sex individer: en ledare, en reservledare, en oersättlig, en smart, en snygg och en flicka. Det är tesen om gruppdynamik i den katalanska ungdomsserien Polseres vermelles (2010) om några tonåringar som ligger på sjukhus. Ungdomarna blir vänner och alla visar de sig ha en av dessa roller i kamratgruppen.

Serien startar med att cancersjuka, deppiga Jordi läggs in på sjukhus för att få benet amputerat. Han hamnar i samma rum som olycksbrodern Lleó, som gått igenom samma sak, men är en skämtare som inte verkar låta sig nedslås. Seriens berättare Roc ligger i koma verkar ändå ha koll på allt, och får sällskap i rummet av Ignasi som svimmat på skolgården. Lindrigt autistiske Toni kommer in söndermosad med ambulans efter en motorcykelolycka och seriens enda flickaraktär Cristina har anorexi.

Steven Spielbergs produktionsbolag har köpt rättigheterna för en amerikansk remake, vilket inte förvånar. Det här är en serie gjord i amerikansk stil, med berättargrepp och konstellationer som är bekanta – det mörka och allvarliga i sjukdomsskildringen balanseras upp av minst lika mycket feelgood, skämtsamhet, upptåg och vänskap. Det är ett en rätt bra idé och ett rätt bra upplägg, medan finishen och förverkligandet inte är lika stilsäkra. Något som Spielberg säkert får till bättre i sin version.

Ett sjukt vackert liv sänds i Yle Teema tisdagar kl. 19.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.