Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Två glada horor

8 sep , 2012, 13.06 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Prostitution är kvällens tema i Yle Teema, något som inleds med den uppmärksammade holländska dokumentären Meet the Fokkens (Fokkens overhouren). Den handlar om Louise och Martine Fokkens, två prostituerade tvillingsystrar i sjuttioårsåldern, varav den ena fortfarande tar emot kunder.

Åtminstone ytligt sett kan Meet the Fokkens te sig som en färgstark feelgood-dokumentär om två pratglada personligheter som fyller i varandras meningar när de berättar om sina femtio år i branschen. När de runda och vithåriga systrarna beger sig ut på promenad på Amsterdams gator till munter dragspelsmusik drar de blickarna till sig med sina identiska färgglada kläder.

Men någon studie i lyckligt horeri är det trots den glättiga ytan ändå inte. Systrarna skulle aldrig välja detta yrke om de skulle få leva om sina liv. När dokumentären kommer in på hur de halkat in på denna bana, blir det något diffust och man inser att vi kanske inte får inblick i alla detaljer. Den ena systern tvingades in i prostitution av sin våldsamme make, den andra anslöt sig av lojalitet.

Systrarna verkar ändå inte ha förlorat tron på manssläktet, utan betonar hur många trevliga män det finns. Vi får inblick i vad som kan pågå inne på mottagningen där kunderna får sina specialönskemål uppfyllda. På fritiden målar systrarna färgglada tavlor i naivistisk stil, och ställer även ut sin konst på galleri.

Dokumentären porträtterar utan tvekan två unika personligheter med ett intressant livsöde. Tyvärr gör den inte riktigt sina huvudpersoner rättvisa. Den är lite för lång och otajt, och man har känslan av att det funnits mer att utvinna ur materialet.
Systrarna har också gett ut en bok om sina år som prostituerade. Punaisten lyhtyjen tarinoita kommer ut på finska i höst, och var den mest sålda boken i Holland förra hösten.

Temakvällen avslutas med Luis Buñuels film Dagfjärilen (Belle de Jour) från 1967.

De röda lyktornas tvillingar sänds i Yle Teema i dag lördag kl. 21.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.